Mer jordbær i butikk

En stadig større del av det norske jordbærsalget skjer i butikk i stedet for på gårder og langs veier. Det gjør jordbærsesongen lenger.

- Nesten halvparten av norske jordbær blir nå solgt i butikk. Det er nesten dobbelt så mye som for fem-seks år siden, sier jordbæransvarlig Simen Myhrene i Gartnerhallen.

På ti år er antall jordbærprodusenter redusert fra 3000 små til rundt 700 store produsenter. En konsekvens er at de norske jordbærene er tilgjengelige over en lengre periode.

- Mens den lokale jordbærprodusenten bare har modne bær i cirka tre uker, sørger store produsenter og distributører for at bærene i større grad blir distribuert ut til hele landet, sier Myhrene.

De første modne jordbærene er allerede på markedet. Siden flytter sesongen seg sakte nordover.

Skylder på smaken

Landets største frukt- og grøntgrossist, Bama, har tredoblet salget av norske jordbær siden 2000 og øker sin andel av det norsk jordbærsalget.

- 2007 ser ut til å bli enda et rekordår, og vi regner med å selge nærmere 3000 tonn. Nordmenn kan ikke få nok av norske jordbær, særlig ikke om sommeren. Jeg tror mye av forklaringen rett og slett ligger i smaken. De norske jordbærene er kjent for sin spesielt gode smak, derfor vil vi også ha mer av dem, sier Hanne Linnert i Bama.

Det er kombinasjonen lyse kvelder, avkjølte sommernetter og solfylte dager som gir bærene den søte smaken. Nettopp god smak forklarer også nordmenns måte å spise jordbær på, mener jordbærkjennerne.

- Nedover i Europa er det vanligere å bruke bærene som kakepynt og i matretter. Vi er spesielle ved at vi helst mauler bærene rett fra kurven, sier Linnert.

- En nederlender som jobber med jordbær hos oss ble overrasket da han første gang så at vi spiser bærene med is og fløte, eller rett fra kurv. Det var han ikke vant til, sier Simen Myhrene i Gartnerhallen.

Resten av året

Vi spiser anslagsvis 12 000-15 000 tonn jordbær i året. Det meste spises i løpet av noen få uker fra sankthans til slutten av juli. Men sesongen for norske jordbær utvides i begge retninger på grunn av nye produksjonsmetoder. Dyrking i plasttunneler beskytter bærene tidlig og sent i sesongen.

Men jordbær er blitt vanligere ellers i året også. Den totale importen var i fjor på 4500 tonn, en dobling på fire år.

- Utenlandske jordbær har hatt ord på seg for å ha mindre smak enn de norske, men er blitt bedre. Nye sorter er dyrket fram. Vi har også redusert transporttiden, slik at bærene nå kan plukkes når de nesten er helt røde. Da blir det også mer smak, sier Hanne Linnert i Bama.

De utenlandske bærene kommer fra Belgia, Nederland, Portugal og Spania.

Men de kommende ukene er det norske jordbær som gjelder. Og jordbærprodusentene følger nøye med på værmeldingen om dagen. Den ekstra varme starten på juni var ikke ideell.

- Folk vil nok merke at de første ladningene med norske bær er litt mindre enn vanlig. Mye varme gjør at bærene blir tidlig modne. Men smaken er uansett den samme gode, sier Linnert.