Omfattende restaurering av regjeringsboligene

I dag er den bare et tomt skall på en utrivelig byggeplass, men neste høst får Jens Stoltenberg (Ap) nøklene til det som skal bli en flunkende ny og moderne statsministerbolig bak Slottet i hovedstaden.

Etter byggestart i fjor høst har hovedentreprenør Bundebyggs arbeider med regjeringens representasjonsanlegg i Oslo i stor grad bestått av nennsom riving av gammel og dårlig innredning.

Nå er de i gang med å bygge opp igjen.

- Det er et omfattende restaureringsarbeid som skal gjennomføres, sier Statsbyggs prosjektleder Lasse Kwetzinsky. Det nye representasjonsanlegg for regjeringen med statsministerbolig vil holde hus i eiendommene i Parkveien 45, Riddervoldsgate 2 og Inkognitogaten 18 i Oslo. Anlegget vil ventelig stå klart i 2008.

Riddervoldsgate 2 skal benyttes til utvidelse av soveroms- og møteromskapasiteten i Parkveien 45. Inkognitogaten 18 blir bolig og representasjonslokaler for statsministeren.

- Både Riddervoldsgate 2 og Inkongnitogaten 18 har verneverdige fasader. Det gjør arbeidet komplisert og omfattende, forteller han.

I Parkveien 45 er det overnattingsplasser for opp til 5 personer. Ved offisielle besøk skal man stille med overnattingsplasser for inntil 15 personer. De resterende 10 kommer nå i Riddervoldsgt. 2. I første etasje blir det møte- og spiserom for "hotellgjestene".

På fjell

- Dette er ingen overflateoppussing, men gjennomgripende arbeider. Vi er nå ferdige med rive- og refundamenteringsarbeidene og bygget skal nå restaureres. Bygget som opprinnelig sto på leire og fjell står nå kun på fjell.

Når man holder på denne type bygg er det stor usikkerhet rundt konstruksjonene I oppstart her trodde vi at vi kunne sprenge ut fjellmassene. Det ble for store rystelser så vi ble nødt til å pigge i stedet som tar noe lengre tid, opplyser Kwetzinsky.

 

Integrert sikkerhetsopplegg

Statsbygg har hatt flere runde med politiet der de har diskutert mye frem og tilbake. Politiet har lagt føringene for sikkerheten som bygges inn i bygget.

Vedtatt kostnadsramme er 291,2 millioner kroner.

Kun nordmenn

- Alle våre norske ansatte som jobbe her ble autorisert og klarert parallelt på 3 - 4 uker. Men det tar altfor lang tid å klarere utenlandske arbeidstagere. Mens Statsbygg klarerer de norske arbeidstakerne må for eksempel svenskene klareres i Sverige av svenske myndigheter.

Til nå har det gått seks måneder fra de første svenske tømrere og forskalingssnekkere ble søkt inn, uten at vi har fått noe svar, sier prosjektleder Tor Erik Østrem i BundeBygg. Akkurat nå mangler vi ingen, men vi bruker tid på å finne nordmenn som kan jobbe i mellomtiden. Nå må vi ut og shoppe der hvor vi finner noen.

Ellers har det vært en del overraskelser med eksisterende grunnmur som vi har brukt en del ekstra tid på. Den var i dårligere forfatning enn det vi trodde og vi har måttet forsterke med stål. En del var forutsatt, men vi visste jo ikke helt omfanget. Stålprosjekteringen må pågå fortløpende, sier han.