Midlertidige barnehager holdes stengt en uke

De ti midlertidige barnehagene i Oslo som ble stengt søndag, vil bli holdt stengt i minst én uke. Sintef Byggforsk har funnet flere feil og mangler som må utbedres.

De ti midlertidige barnehagene ble stengt etter at fundamentet til Tonsenjordet og Refstad barnehage kollapset søndag. Paviljongen - en brakke som står oppå et fundament - ble satt opp i september 2005.

Mandag var Sintef Byggforsk på befaring i de ti midlertidige barnehagene og fant skjevheter, mangelfull spikring, manglende avstivingsbord og unøyaktigheter i montasjen. Nå skal feilene utbedres.

- Alle forhold ved sikkerheten i disse barnehagene skal vurderes, og de vil ikke bli åpnet før kommunen vet at det er helt trygt å bruke dem. Det er mulig at enkelte barnehager må holdes stengt i mer enn én uke, sier direktør i Omsorgsbygg Oslo KF, Jan-Egil Clausen, til NTB.

Mandag jobbet de ulike bydelene i Oslo på spreng for å finne nye lokaler for til sammen 500 barnehagebarn.

Kvalitetssikring
Omsorgsbygg har bedt Sintef Byggforsk om råd om hvordan manglene som er avdekket i de midlertidige barnehagene kan utbedres.

- Vi ønsker også en gjennomgang og kvalitetssikring av de beregningene som ligger til grunn for dimensjoneringen av fundamentene til barnehagene, sier Clausen.


Det er entreprenøren Uniteam som har satt opp de ti midlertidige barnehagene som det nå er avdekket flere feil ved. Entreprenøren har satt opp en rekke midlertidige barnehager, skoler og kontorbygg rundt om i landet, uten at det har skjedd uhell, opplyser direktøren i Omsorgsbygg.

Like sikkerhetskrav
- Jeg er glad for at Oslo kommune nå viser ansvar og undersøker alle de barnehagene som er bygget på samme måte som Tonsenjordet/Refstad, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) til NTB.
Han oppfordrer alle kommuner som har tilsvarende konstruksjoner, om å kontrollere dem. Han presiserer at det stilles de samme sikkerhetskravene til midlertidige barnehagepaviljonger som til permanente bygg.


- Når det gjelder de bygningsmessige forholdene finnes det ingen slark. Det betyr at det er de samme reglene. Hvis kommunene er i tvil om et bygg er riktig oppført, må de ta ansvar og sørge for at bygget blir utbedret i tråd med forskriftene, sier Djupedal.