Naturskader for 435 millioner i fjor

Fjoråret var det verste naturskadeåret siden 2000. Likevel lever vi i en lykkelig del av verden, mener direktøren i Norsk Naturskadepool.

Norsk Naturskadepools årsrapport for 2006 viser at det er rapportert inn naturskader for 435 millioner kroner i fjor.


- Dette er det høyeste beløpet siden 2000, men er ikke et spesielt høyt tall. Det ser ikke ut som klimaendringene har rammet Norge hardest, og det virker som vi lever i en lykkelig del av verden, sier Knut Nordskog, direktør for Norsk Naturskadepool, til NTB.


Stormen Narve
Det var særlig stormen Narve i Nord-Norge i perioden 17. til 24. januar og flommen i Trøndelag 30. januar til 1. februar som bidro til at skadeomfanget i 2006 ble noe høyere enn et gjennomsnittsår.


Det ble meldt 2.495 skader som følge av stormen Narve. Samlet erstatningsbeløp er anslått til 194 millioner kroner. Flommen i Trøndelag førte til 436 meldte naturskader, og samlet erstatningsbeløp er anslått til 80 millioner kroner.


Siden 1980 har de verste hendelsene i Norsk Naturskadepools historie vært storstormen på Nordvestlandet 1. nyttårsdag i 1992 og storflommen på Østlandet i 1995. Erstatningsutbetalingene disse årene var henholdsvis 1,3 og 1,1 milliarder kroner.


Tåler mer vind
Det er imidlertid langt igjen til Justisdepartementets maksimumsgrense for erstatningsutbetalinger for naturskader på 12,5 milliarder kroner.


- Selv om mye tyder på at også vi får temperaturøkninger og mer nedbør, har stormen alltid vært den største trusselen i Norge. Likevel ser det ut som vi tåler mer vind enn før. Det blir ikke mer skader, sier Nordskog.