Næringslivet takker nei til kvoter

Regjeringen oppfordrer til kjøp av klimakvoter ved flyreiser, men norske bedrifter styrer unna. De mener de allerede gjør nok for miljøet.

Verken Norges største bedrifter eller sentrale miljøetater følger rådet fra regjeringen om å kjøpe klimakvoter når ansatte er på reise.
De aller fleste bedriftene Aftenposten har snakket med, mener at de allerede gjør så mye i egen bedrift at de ikke ser noe poeng i å kompensere også ved de ansattes jobbreiser med fly.


Den unnskyldningen holder ikke, mener Miljøstiftelsen GRIP (Grønt i praksis), som hjelper norske bedrifter til å oppnå bedre verdiskaping med lavere miljøbelastning.


- Vi anbefaler at man skal forbedre egen virksomhet, men også handle kvoter i utviklingsland. Norges utslipp står for 2 til 3 promille av de samlede utslippene i verden. Da er det opplagt at vi ikke kan gjøre nok ved kun å redusere utslipp her hjemme. Vi må også bruke vår finansielle ryggrad, sier seniorrådgiver i GRIP, Rune Drægni til Aftenposten.


Blant miljøorganisasjonene som står over kvotekjøp er Bellona. Deres begrunnelse er at de allerede bruker alle sine penger på miljøvern.