Nedgang i omdisponering av jord

Det er fortsatt nedgang i omdisponeringen av dyrka og dyrkbar jord, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) har lagt frem.

Det ble i 2006 omdisponert 14.137 dekar dyrket og dyrkbar jord inklusive skogplanting, mens tilsvarende tall for 2005 var 17.948 dekar. Dette går fram av tall som Statistisk sentralbyrå la fram i dag basert på tall fra KOSTRA. Kommunene ga adgang til å omdisponere 8.024 dekar dyrket jord og 6.113 dekar dyrkbar jord til andre formål enn landbruk. Det betyr at vi også for 2006 ser en nedgang i omdisponert areal.

Det er noe usikkerhet rundt nøyaktigheten av tallene for 2005 fordi en i 2005 la om rutinene for kommunenes rapportering.

-At KOSTRA-tallene for omdisponering nå går ned er positivt, men det viser at det fortsatt er viktig å arbeid for et styrket jordvern. Jeg har forventninger til at jordverngruppa som jeg tok initiativ til vil foreslå nye virkemidler for å redusere omdisponeringstakten, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. 

I Norge er bare rundt 3 prosent av det totale arealet dyrka jord. Likevel har det i mange år vært rapportert en årlig omdisponering av over 20.000 dekar dyrka og dyrkbart jordbruksareal til annet enn landbruksformål. 

I tillegg til rapportering på godkjent omdisponert dyrka og dyrkbart areal etter jordloven og plan- og bygningsloven, rapporterer kommunene i KOSTRA også på saksbehandling etter jordloven, konsesjonsloven og odelsloven. 

Øvrige tall for 2006 viser bl.a.:

* økning i antall dekar godkjent areal til nydyrking og i antall søknader om nydyrking

* nedgang i antall søknader om fradeling etter jordloven og en økning i avslagsprosenten til ca 10 prosent.

* nedgang i antall søknader om omdisponering etter jordloven og avslagsprosent på samme nivå som året 2005 (ca 9 prosent)

* nedgang i antall søknader om fritak fra lovbestemt boplikt, og en økning i andel varige fritak. Antallet varige fritak er likevel gått ned i forhold til 2005.

* Antall tidsbegrensede fritak er også gått ned. Avslagsprosenten er nå ca 9 prosent mot ca 8 prosent i 2005.