Har spart 150 til 200 mill ved å handle i utlandet

- I NCC Construction i Norge har vi spart mellom 150 til 200 millioner kroner ved å gjøre flere av våre innkjøp av varer i utlandet, sier innkjøpssjef John Anders Nordahl til Byggeindustrien.

- Det Mesta gjør nå i forhold bl a tunnelelementer, har vi gjort i de siste to og et halvt årene og det er i denne tiden vi kan dokumentere våre innsparinger, sier han. Og denne innsparingen gjelder bare vår virksomhet i Norge. Totalt sett har NCC spart milliardbeløp ved å være mer bevisst når det gjelder innkjøp..

- Vi har jobbet både på nordisk plan og internasjonalt. Vi har gått ut med spesifikke henvendelser og vi har også jobbet mer generelt. Det er når vi får gjenkjøp og når vi snakker om store volumer at vi virkelig ser de store innsparingene, sier han.

- Men dette krever også mye logistikk. For vår del har vi gjennom NCC-skolen et utstrakt samarbeid med handelshøyskolen i Stockholm om et IFL-program. Våre ledere år på halvårige kurs og der står ikke minst logistikken sentralt, sier han.

- Min påstand er at i 2010 er alle våre prosjektledere spesialister i logistikk. De kan gjerne være verdens beste ingeniører, men dersom de ikke følger opp når det gjelder logistikk vil de uansett falle gjennom, mener han. '

- Jeg er ellers forundret over at vi ikke har tatt med oss mye av det folk kunne før. Jeg leste nylig en bok om hvordan Empire State Building i New York ble bygget. Vi vet også mye om effektivitet når det gjelder utbyggingen av drabantbyene i Oslo. Da var logistikk vesentlig for å få bygget så mye som man gjorde da. Men siden er kunnskapen blitt borte. Men nå må vi finne tilbake - og utvikle dette videre. Uten logistikk stopper både byggenæringen og verden, sier Nordahl.