Arbeidstilsynet med fire pålegg til LO

Arbeidstilsynet mener landets største arbeidstakerorganisasjon bryter arbeidsmiljøloven og gir LO fire omfattende varsler om pålegg.

- Når vi vurderer å gi pålegg betyr det at noen av funnene vi har gjort er så alvorlige at de etter vår vurdering bryter arbeidsmiljøloven, sier regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet.


Arbeidstilsynet innledet i midten av april gransking av LO sentralt etter påstander om at arbeidsmiljøarbeidet ikke fungerte godt nok. Torsdag ble tilsynsrapporten offentliggjort.


Frist 1. mars
LO får frist til 1. mars neste år til å gjennomføre fire omfattende pålegg.
- LO må legge større vekt på arbeidsmiljøarbeidet. Verneombudenes og arbeidsmiljøutvalgets betydning og status må bli oppgradert, sier Halmrast til NTB.


LO-leder Roar Flåthen pålegges å ta et tydeligere ansvar for arbeidsmiljøet til avdelingslederne og anmodes også om å ta sete i arbeidsmiljøutvalget. I tillegg må LO skaffe seg oversikt over stillinger som er unntatt fra arbeidsmiljøloven og vurdere om disse unntakene oppfyller lovens vilkår.


Ingen fryktkultur
Ifølge Arbeidstilsynet opplever de ansatte arbeidsmiljøet i LO som overveiende positivt. Arbeidstakerne uttrykker at de trives, og tilsynet registrerte ingen fryktkultur, slik Fougner-utvalgets granskingsrapport gjorde.


- Vi har snakket med mange ansatte og ledere i LO. De opplever arbeidsplassen som åpen og trygg. Samtidig går det ikke an å sammenligne vår rapport med den som Fougner-utvalget utarbeidet. Vi har vurdert arbeidssituasjonen til de ansatte i LO-systemet. Fougner-utvalget konsentrerte seg om konflikten mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla, sier Halmrast.


De ansatte uttrykte også en stolthet over å jobbe i LO, og beskrev kollegastøtten som god. Det ble heller ikke påpekt noen form for diskriminering og Arbeidstilsynet fikk ikke inntrykk av at det var større konflikter eller vanskeligere å ta dem opp i LO sammenlignet med andre virksomheter.


Skiller seg ikke ut
Regiondirektør Ørnulf Halmrast sier funnene tyder på at LOs arbeidsmiljø ikke i særlig grad skiller seg ut fra andre virksomheter.


- De LO-ansatte opplever et godt arbeidsmiljø hvor de trives og utvikles. Sånn sett skiller ikke LO seg ut fra andre norske bedrifter, sier han.


Samtidig går det fram av rapporten at enkelte ansatte opplever tilløp til at LO er delt i et A- og B-lag, noe som ifølge Arbeidstilsynet kan gi uheldige konsekvenser for arbeidsmiljøet. Skillet mellom kongressvalgt og administrativ ledelse er heller ikke så tydelig som det bør være, heter det i rapporten.


- De organisatoriske forholdene LO som arbeidsgiver må ta tak i, har stor betydning for hvordan ledere og ansatte opplever sitt psykososiale arbeidsmiljø. Vi opplever at LO tar våre krav til oppfølging på alvor, og innser at de som arbeidsgiver har et særlig ansvar for å ha et forsvarlig arbeidsmiljø for både ledere og ansatte, sier Halmrast.


LO har frist til 6. juli med å komme med innspill og eventuelle nye opplysninger til de varslede påleggene.