Ni av ti LO-medlemmer ønsker minstelønn

En ny meningsmåling viser at ni av ti LO medlemmer ønsker en nasjonal minstelønn i Norge.

- Meningsmålingen viser tydelig at LO-ledelsen er i utakt med egne medlemmer når de skygger unna spørsmålet om nasjonal minstelønn, sier lederen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HS), Vibeke Hammer Madsen.


HSH utfordrer nå LO og regjeringen til å ta stilling til dette, gjennom å foreslå en nasjonal minstelønnssats på minimum 95 kroner timen.

Skal forhandles
Den nye meningsmålingen som Gallup har gjennomført for HSH, viser at ni av ti LO-medlemmer ønsker å innføre en nasjonal minstelønn på 95 kroner i timen i Norge. For resten av befolkningen er antallet 82 %. På spørsmålet om minstelønn er et godt tiltak mot sosial dumping, svarer 78 % av det alle som har svart, ja, mens hele 85 % av LO medlemmene mener det samme.


Forslaget fra HSH innebærer at partene i arbeidslivet, sammen med regjeringen skal fastsette minstelønnssatsen hvert år gjennom forhandlinger. Hensikten er å unngå sosial dumping, og samtidig sikre Norge nødvendig arbeidskraft.


- Effektivt
- Vi tror at en nasjonal minstelønnssats vil være det eneste effektive tiltaket mot sosial dumping, og de fleste andre vestlige land har allerede innført en slik minimumssats, sier Vibeke Hammer Madsen.


- Vi håper at både regjeringen og LO tenker om igjen, avslutter hun.