Fisker etter nye grillvaner

Nordmenn griller stadig mer fisk. Etterspørselen etter laksefileter og annen sjømat stiger i sommermånedene.

- I tillegg til laksefileten, selges det mer ørret, breiflabb, steinbit og makrell om sommeren enn ellers i året. Alle er fiskeslag som det er lett å lykkes med på grillen, sier konsernleder Ole-Eirik Lerøy i Lerøy Seafood Group.

Scampi og kamskjell som brukes på grillspyd er også populære i sommermånedene.

- Folk har fått nye grillvaner fordi det er både sunt og godt med sjømat på grillen, sier han.

Vil, men det ikke til

Men fortsatt er mange usikre på hvordan de skal grille fisk. Lerøy tror mange sliter med å komme i gang med fisk som grillalternativ til pølsene og flintsteken.

- Nordmenn er glad i å grille og har alle forutsetninger for å bli verdensmestere i fiskegrilling. Kan du grille pølser, kan du grille fisk. Det er lettere enn du tror, sier Fredrik Hald som er sjømatkokk og produktutviklingssjef hos Lerøy

- Velg laks først. Den er lett å få tak i, lett å krydre og enkel å få til på grillen. Laksefilet i porsjonsstykker er et bra valg for den som prøver å grille fisk for første gang, råder Fredrik Hald.

Henger ikke fast

Mange er redde for at det gode grillmåltidet skal bli ødelagt fordi fisken henger fast i grillristen. Litt olje eller smeltet smør på grillristen og på fisken før du starter, ordner det problemet.

For en nybegynner kan det være like lurt å pakke fisken i et stykke smurt aluminiumsfolie. Et lett dryss med fiskekrydder og en sitronskive i pakken er en bra start. Det går også greit å bruke en stekepanne og sette den direkte på grillen.

- Pass på at grillen er skikkelig varm før du legger fisken i, sier Fredrik Hald.

I butikkene kommer det nå ferdig marinerte laksefileter i aluminiumsformer klar til å gå rett på grillen.

- Sommeren byr på late dager der man ikke ønsker å stå lenge med matforberedelser. Da er det greit å plukke med seg ferdig grillfisk fra butikken. Grilling skal være både sunt og trivelig, sier han.

Øvelse gjør grillmester

Tilbehøret er viktig, men også her gjelder regelen om å gjøre det så enkelt som mulig.

- Bruk det tilbehøret dere liker. Godt tilbehør kan være klassisk som sitron og dill. Andre foretrekker sterkere smaker og heller søt chilisaus over fisken. Rømme med lime og gressløk er også nydelig. Men pass på at tilbehøret ikke tar helt luven fra den gode fiskesmaken, sier han.

Ingen har lyst til å servere fisk som er blitt tørr av å steke for lenge. Fisk som er rå i midten er heller ingen ønskedrøm for mange.

Fisken er ferdig grillet når det danner seg små fettdråper på overflaten. Fisk som er pakket i aluminiumsfolie, er ferdig når fiskekjøttet flaker seg. Jo større stykker du griller, desto lenger tid tar det før den er gjennomstekt.

- Men det er ingen grunn til å være så redd for å mislykkes. Øvelse gjør mester også for den som griller fisk, sier Fredrik Hald.

Han oppfordrer folk til å prøve fisk på grillen.

- Har du først kjent på den gode smaken av sprø karamellisert stekeskorpe og mykt laksekjøtt, er det er store sjanser for at du prøver igjen, tror han.