Roser Andersen for stabilt eierskap

Innholdet i regjeringens eierskapspolitikk skiller seg ikke stort fra det tidligere regjeringer har stått for, og det er bra, konstaterer børsdirektør Bente Landsnes.

Landsnes lånte onsdag ut lokaler i Oslo Børs til næringsminister Dag Terje Andersen (Ap), som for første gang la fram heftet «Regjeringens eierpolitikk» for pressen og markedet.
Andersens hovedbudskap er at staten skal være en åpen, tydelig og forutsigbar eier som vil sikre god og stabil utvikling av næringslivet. Eiermakten skal først og fremst benyttes på selskapenes generalforsamlinger, hvor selskapene vil bli målt opp mot de målene regjeringen har satt.


Landsnes var godt fornøyd med det hun hørte.

- Beroliget
- Det er ikke veldig forskjellig fra det som har vært tidligere. Forskjellen er at man er tydeligere og at man utøver eierpolitikken på en annen måte ved å bruke generalforsamlingen aktivt til å stemme for eller imot, sier Landsnes til NTB.
Hun sier hun er blitt beroliget i forhold til tidligere signaler fra regjeringshold om det aktive eierskapet.


- Slik som en del av signalene fra regjeringen ble oppfattet i fjor høst, kunne det se ut som om man ville forandre styringsreglene for selskapene hvert år, ved å komme med nye styringsbrev. Det var åpenbart en misforståelse, og det er blitt avklart siden, sier hun.

Hun mener det er viktig at regjeringen klargjør at utspill fra rødgrønne politikere i forbindelse med enkeltvedtak ikke nødvendigvis speiler regjeringens politikk.

- Slik debatt skaper stor usikkerhet i markedet. Spesielt de utenlandske aksjonærene forstår i liten grad hvilke politikere som har tyngde og vekt, og hvem som ikke har det, sier Landsnes.

- Kursendring
Andersen mener på sin side at det er nye signaler i dokumentet han la fram onsdag.


- Det som er nytt er at vi sier tydelig hva vi vil med det statlige eierskapet i de forskjellige selskapene. Det som ikke er nytt er at vi bekrefter at vi vil opptre ryddig i forhold til det regelverket som vi har, for eksempel i børsnoterte selskaper, sier Andersen til NTB.

Han mener også at regjeringen har lagt om kursen fra sine borgerlige forgjengere, og trekker fram lovendringen om opsjonsavtaler.

- Det har vært snakket om opsjoner i 20-30 år i Norge, men det har bare vært prat. Nå har vi forandret aksjeloven, vi har sagt hva vi mener som eier, og vi har sendt ut retningslinjer om avlønning av ledere, sier Andersen.
Han gleder seg over at selskapene har tatt opp tråden og fulgt retningslinjene.

- Tenk på det gjennombruddet, da! Det hadde aldri hendt med en borgerlig regjering, sier Andersen.

Han ber samtidig om tålmodighet når det gjelder resultatene av eierskapspolitikken. Fordi det er på generalforsamlingen selskapene skal evalueres, vil det først være der de synlige resultatene kommer.

- Å jobbe på en seriøs måte tar tid, å fly rundt i medier å prate tar ikke lange tiden. Har jeg lyst til å lage bråk, kommer du med mikrofonen med en gang. Men det blir det ikke resultater av, sier Andersen.