Fornuftig av Søfteland

Vegdirektør Olav Søfteland har valgt å be om permisjon. Det mener vi er en fornuftig utgang av all tragedien rundt Hanekleivtunnel-skandalen.

Alt rotet rundt denne veitunnelen er og blir Statens vegvesens ansvar. Det var vegvesen-folk i ulike roller som gjennomførte dette prosjektet. Det vi vet i dag - og det som også kommer frem i det Undersøkelseskommisjonene skriver - er at det har vært uklare ansvarsforhold. Men uansett er det en person som har ansvaret i en så stor etat som Vegvesenet - og det er vegdirektøren. Det er vel ingen statlig direktør her i landet som har hatt større makt enn nettopp vegdirektøren. Under hans regime har det bygd seg opp noen ukulturer i visse miljø. Alle visste at tunneldriverne fra Vegvesenet i Hordaland var en gjeng som ikke lot seg plukke på nesen. De kjørte sitt løp uansett. At ikke alt gikk etter boka så vi i Hanekleivtunnelen. Søfteland kom selv fra Hordaland - og han kjente miljøet godt.

Søfteland har gjort en gjennomgående meget god jobb som vegdirektør, men etter en slik skandalesak hadde han nå bare ett å gjøre - og det var å trekke seg. Han har fått en ripe i lakken. Vi vet at det ikke er i hans natur å trekke seg frivillig. Det er ikke mange dager siden at han uttalte at vegdirektøren står på sin post til han går av. Den mektige samferdselsminister Navarsete synes å se på denne saken på en annen måte.

Nå er en annen gammel traver satt inn i stillingen. Kjell Bjørvig kan fylle denne jobben på en utmerket måte. Likevel tror vi at statsråden ser for seg en annen varig løsning. Da kan det være duket for at vi får Norges første kvinnelige vegdirektør. Denne tanken har vi lansert gjennom bygg.no tidligere - og vi synes å få bred støtte for nettopp en slik løsning.