Vegdirektør Søfteland går av

Vegdirektør Olav Søfteland ber om permisjon etter at Hanekleiv-rapporten ble lagt fram onsdag. I praksis går han av som vegdirektør.

Hanekleivtunnelen

* 1. juledag i fjor løsnet mer enn 25 meter av taket i tunnelens sørgående løp og falt ned i veibanen. 200 kubikkmeter med stein og betong raste ut, men til alt hell ble ingen skadd.

*Tunnelens nordgående løp ble 26. desember erklært sikker og gjenåpnet for trafikk. 19. januar ble også denne tunnelen stengt etter at geologiske undersøkelser viste at den likevel inneholdt rasfarlige partier.

* Statens vegvesen skal sikre sju tunneler i Vestfold bedre. Ett løp i Hanekleivtunnelen skal stå ferdig 6. juli, det andre innen 1. oktober. Totalt vil E18-saken og inspeksjon av andre norske tunneler koste 345 millioner kroner.

- Jeg har i dag muntlig bedt om permisjon fra stillingen som vegdirektør, og med min alder kan jeg ikke komme tilbake til stillingen, sa Søfteland på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Søfteland fyller 70 år 8. november. Han har vært veidirektør siden 1992. Granskningen av ulykken i Hanekleivtunnelen viser at det har vært «uavklarte ansvarsforhold» knyttet til arbeidet, og at dette var medvirkende til at deler av taket i tunnelen raste ned.

Ekstern gransking

- Departementet ønsker nå å avklare hvorfor disse uavklarte ansvarsforholdet ikke ble kommunisert til meg. Dette skal undersøkes eksternt, sa Søfteland. Assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig etterfølger Søfteland som vegdirektør. Han tiltrådte umiddelbart etter at Søfteland gikk av.

Navarsete kritisk

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete er kritisk til måten Statens vegvesen har utført den interne granskningen av raset i tunnelen på. Hun etterlyser grundigere undersøkelser av nettopp ansvarsforholdene knyttet til tunnelarbeidet.

- Jeg finner at rapporten fra internrevisjonen ikke er tilstrekkelig til at jeg - på en grundig nok måte - kan orientere Stortinget om ansvarsforholdene, sier hun i en pressemelding.

Tar ikke kritikk

Søfteland tok imidlertid ikke selvkritikk da han kunngjorde permisjonssøknaden sin onsdag ettermiddag. Han peker på folk under seg i systemet og mener de hadde ansvaret for å informere ham.

- Jeg oppfatter ikke dette som personlig kritikk. Jeg vet hva jeg har gjort, og nå skal den eksterne undersøkelsen belyse dette. Dette er helt greit for meg, sa Søfteland.

Les hele rapportenher!