Større åpenhet om statlig eierskap

Statlig eierskap er viktig. Det sikrer råderett over våre felles naturressurser og nasjonal forankring av viktige selskaper, skriver Nærings- og Handelsdepartementet i en pressemelding.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen presenterer i dag "Regjeringens eierpolitikk" og "Statens eierberetning for 2006". Lanseringen finner sted på Oslo Børs. 

- Staten skal være en aktiv, langsiktig og forutsigbar eier i viktige norske selskap. Gjennom eierskapet vil regjeringen sikre at staten bidrar til god og stabil utvikling av næringslivet i Norge, sier Andersen.

Det nye dokumentet, "Regjeringens eierpolitikk", utgis for første gang. Her blir det blant annet redegjort for tverrgående forventninger og regjeringens mål for eierskapet i de enkelte selskapene. I tillegg beskrives rollefordeling mellom aksjonærer og selskapenes organer, samt rammer og eierstyringsprinsipper som staten legger til grunn i sin forvaltning.

- Hensikten er å bidra til større åpenhet og forutsigbarhet knyttet til regjeringens mål med eierskapet og statens eierskapsutøvelse. Dette vil kunne understøtte den økonomiske utviklingen i selskapene og bidra til en god samfunnsutvikling, sier Andersen.

"Statens eierberetning for 2006" gir en økonomisk og finansiell gjennomgang av det direkte statlige eierskapet. Beretningen omfatter 52 selskaper med over 290 000 ansatte og med en samlet omsetning på over 1000 milliarder kroner.

Verdiutviklingen i selskapene med statlige eierandeler har vært god i 2006. Ved utgangen av 2006 var verdien av statens direkte eierskap på Oslo børs 533,7 milliarder kroner. Til sammen mottar staten 29 milliarder kroner i utbytte fra selskapene for regnskapsåret 2006.

- Staten har vært involvert i en rekke eierdisposisjoner det siste året, blant annet i forbindelse med den planlagte fusjonen mellom Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet, sammenslåingen av Helse Øst og Helse Sør og eierstruktur knyttet til BaneTele og Nammo. Dette er i tråd med Soria-Mora-erklæringen om et mer aktivt statlig eierskap, sier Andersen.

Begge dokumentene er tilgjengelige på Internett:

http://www.eierpolitikk.no/ og http://eierberetningen.no/