Gjemnessundbrua skadet

Statens vegvesen har avdekket skader på deler av hengekonstruksjonen på Gjemnessundbrua i Krifastsambandet.

 

Statens vegvesen har årlige tilsyn med alle hengebruer i landet. Resultatene av Statens vegvesen sine undersøkelser viser at deler av hengekonstruksjonen ved Gjemnessundbrua har redusert levetid i forhold til resten av konstruksjonen. Det er derfor bestemt at de eksisterende øvre hengestagfestene i sin helhet skal skiftes ut og erstattes av en ny type fester med forbedret utforming.

- Gjemnessundbrua er ei moderne hengebru med stålkasse som hovedbærer i hengespennet og sidespenn av spennarmerte betongkonstruksjoner. Våre siste inspeksjoner av hengebrukablene har vist en begynnende skadeutvikling på deler av hengekonstruksjonen. Det er funnet lokale svekkelser i noen av komponentene i de øvre hengestagfestene som er selve innfestingen mellom de vertikale hengestagene og bærekablene. I samråd med Vegdirektoratet har det vært tatt ut prøver av disse komponentene for å finne årsak og skadegrad. Det er også utført kontroll av kapasiteten til hengekonstruksjonen med de observerte skadene. Vi har derfor bestemt at de eksisterende øvre hengestagfestene i sin helhet skal skiftes ut og erstattes av en ny type hengstagfester med en forbedret utforming, forteller seksjonsleder Jørn Arve Hasselø..

Det understrekes at ingen av de påviste skadene er av en slik karakter at det er forbundet med noen fare for trafikantene og ferdes på brua.

Reparasjonsarbeidene er utsendt i egen anbudskonkurranse, og arbeidene på brua vil starte høsten 2007 og pågå til september 2008. Det blir bare mindre trafikkhindringer under disse arbeidene.