Meteorologisk grillvarsel

Været har alt å si når vi handler sommermat. Nå spør Gilde meteorologer til råds før de avgjør hvor mye grillkjøtt som skal ut i butikkhyllene.

- Når det er solskinn går grillmaten unna. I regnvær lager folk middag innendørs. Derfor må vi vite hva værgudene pønsker på så tidlig som mulig, sier logistikkdirektør Finn Ole Lambrechts i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

Hittil har ikke kjøttprodusenten hatt tilgang til andre værvarsler enn de vi alle kan se og høre i mediene. Denne sommeren er et helt nytt system tatt i bruk.

- Nå får vi egne grillprognoser levert av markedsavdelingen ved Meteorologisk institutt. På den måten kan vi planlegge bedre enn før, sier Lambrechts.

Griller på grønt

Meteorologene gir Gilde varsler for hvordan været blir to til tre uker fram i tid. Det er nok til å kunne justere mengden av grillmat som skal kjøres ut til butikkene. Distrikter der det er ventet godt vær får mer grillkoteletter, flintstek og grillribbe enn ellers. Dårlig vær betyr lavere volum for typiske grillprodukter.

- De første sommerukene med varierende vær har allerede vist oss at systemet fungerer. Dette er verdifulle styringsdata, sier Lamberechts.

På grunnlag av værvarslene får Gilde plassert røde, grønne og gule symboler utover Norgeskartet.

- Grønt er sol og godt grillvær, rødt er ruskevær mens gult er skiftende og usikkert. Nå håper vi på en grønn og grillglad sommer, sier Finn Ole Lambrechts.

Værbutikk

Markedsavdelingen ved Meteorologisk institutt har en nettbasert tjeneste for spesialvarsler. Tilbudet heter Værbutikken og brukes av bedriftskunder med stort behov for å vite hva slags vær det blir noen dager fram i tid.

- Grillvarslene for Gilde er en indeks som består av mange typer værinformasjon. Det tar blant annet hensyn til forventet nedbør, temperatur og vind og oppdateres to ganger i døgnet, sier seksjonsleder Arne Kristensen i markedsavdelingen ved Meteorologisk institutt.

Grillvarslingen skal fortsette gjennom hele sommeren.

- Så langt tyder alt på at vi får en god og varm grillsommer, sier Finn Ole Lambrechts i Nortura.