Advarer mot store boliglån

For en nesten tom stortingssal sal advarte finansminister Kristin Halvorsen (SV) mot forbrukslån og store boliglån.

Det gjorde hun da Stortinget mandag debatterte kredittmeldingen for 2006.

Statsråden advarte også mot Frps økonomiske politikk med mer bruk av oljepenger. Hun sa at det er riktig å bruke noe mindre av oljepengene i tider med høykonjunktur enn det handlingsregelen om 4 prosent av avkastningen i Oljefondet tilsier. I dårlige tider mener Halvorsen det kan brukes noe mer.

Regjeringen bruker i årets budsjett 3,8 prosent av avkastningen av Oljefondet (Pensjonsfond utland).

Halvorsen avviste også Frps kritikk av Norges Bank. Frp hevdet at sentralbanken legger for stor vekt på inflasjonen og setter renta høyere enn den burde være.

Finansministeren konkluderte med at Norges Bank forvalter instruksen den har fått på en god måte.

Lånebekymring
Husholdningenes stadig økende lån, ikke bare til bolig, men også til forbruk, er en kilde til bekymring for stortingsflertallet.
Meldingene om at det gis boliglån på 100 prosent av kjøpesummen har fått Kredittilsynet til å følge utviklingen nøye. Halvorsen er fornøyd med dette og mener at det kan virke som det er behov for en innstramning av praksis når det gjelder utmåling av boliglån.

Boliglån utgjør i dag 51 prosent av bankenes samlede utlån.

Halvorsen varslet også mulige tiltak mot bankenes pågående markedsføring av forbrukslån. Hun mener at mange trolig ikke er klar over hvor dyre disse lånene egentlig er.


- Fordi det er så enkelt å få slike lån, fristes mange til å ta høyere lån enn de egentlig har behov for, tror finansministeren.

Frp mener imidlertid at forbrukerne selv må få avgjøre hvor mye de vil låne uten av noen blander seg inn.

Sparing
Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, er opptatt av at det brukes mer penger enn det spares. Han etterlyste mer aktive stimuleringstiltak, blant annet fordi han mener at en politikk som stimulerer til privat sparing vil bidra til mindre press på renta.


Sanner hevdet at økt formuesskatt og avviklingen av skattestimulert privat pensjonssparing fører til at Norge skiller seg negativt ut sammenlignet med andre land når det gjelder privat sparing.

Finansministeren er på sin side skeptisk til om skattemotiverte ordninger er det som skal til for å få private til å sette penger i banken.