Fortsatt plass til bestemor på gården

- Det er bare tull at ikke tre generasjoner kan bli boende på samme gårdsbruk, presiserer landbruksdirektør Ole Bakkebø i Hordaland.

Han er lettere oppgitt etter en artikkel i Bergens Tidende før helgen, der det med fete typer slås fast at det ikke lenger er plass til gamle bestemødre på gårdsbrukene i fylket.

Ordinær delingssak
– Foranledningen er en delingssak på et bruk ved kommunesenteret Eikelandsosen i Fusa der innrykket av en ny generasjon som skal overta bruket innebærer at bestemora må ut av bruket og inn i byggefeltet, ifølge avisen. Dette er feil framstilt og ikke det saken dreier seg om i det hele tatt, skriver Bakkebø til NTB.

Ifølge landbruksdirektøren dreier saken seg om en helt ordinær delingssak, der en tredjegenerasjon som vil overta, ikke søker om å få bygge hus på selve gårdsbruket, men om å få fradelt en tomt på et annet sted av eiendommen og drive gården fra en villatomt.

– Det kan sikkert være nyttig å skyve bestemor foran seg, men dette dreier seg ikke om henne. Dette er en helt ordinær delingssak der søker vil bygge hus i et område som i kommuneplanen er lagt ut som landbruk-, natur- og friluftsområde, skriver Bakkebø.

I strid med regel
Dermed oppstår et krav om å dispensere etter Plan- og bygningsloven, på lik linje med andre som vil bygge i strid med godkjent kommuneplan, påpeker landbruksdirektøren.

Bakkebø understreker at det som fortsatt er regelen i norsk landbruk er at de som eier og driver gårdsbruket, bor på gårdsbruket og ikke på fradelte eneboligtomter spredt rundt omkring i terrenget.