Kongen legger ned grunnstein i Kautokeino

H.M. Kong Harald V legger mandag 11. juni ned grunnstein for Statsbygg nye vitenskapsbygg i Kautokeino.

I seremonien deltar også statssekretær Berit Oskal Eira fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Tidligere har de underjordiske gitt sin støtte til vitenskapsbygget

Nybygget vil bli på ca. 8637 kvm og er planlagt ferdigstilt våren 2009. Bygget vil romme en rekke samiske institusjoner med Samisk høgskole og studentsamskipnaden som den største brukeren. I tillegg skal opplærings- og språkavdelingen for Sametinget, Samisk Arkiv, Nordisk Samisk Institutt, Samisk spesialpedagogisk støtte, Kompetansesenter for urfolks rettigheter og Reindriftens internasjonale fag- og formidlingssenter inn i bygget. Formålet med å samle disse samiske institusjonene er å få en synergieffekt for det samiske språket, kulturen og forskning.

På lag med de underjordiske
For å få byggetillatelse tok Statsbygg noen uvanlige skitt i fjor sommer. Den offisielle byggetillatelsen var i skjønneste orden, men det ble i tilegg spurt om lov fra de underjordiske. I tråd med en urgammel samisk tradisjon ble det overnattet på tomta for å få støtte fra underjordiske makter. En stille og rolig natt skulle indikere at tillatelsen var i orden. Både representanter fra Statsbygg og Den samiske høgskolen var dagen etter svært fornøyd med den fredfulle natten. Det var et tegn på at man hadde fått de underjordiske med på laget.

Tilrettelegging
Den Samiske høgskolen satser på fag som fremmer den samiske kulturen, og de tilbyr blant annet tolkeutdanning, journalistutdanning, lærerutdanning og utdanning innen duodje-siida (samisk kunsthåndverk) og báikkedoallo-siida (samiske mattradisjoner). Det vil derfor være behov for spesiell tilpasning av en del undervisningsrom. I tillegg vil vitenskapsbygget tilrettelegges med mobile tolkeanlegg, slik at alle møte- og undervisningsrom kan ha tolking på seks forskjellige språk.

Samiske skriftene
Staten overtar ansvaret for de samiske skriftene som tidligere ble tatt vare på av en privat stiftelse, og bevilger store arealer slik at man i fremtiden har mulighet til å bevare dette unike materialet på en tilfredsstillende måte. Dette samlokaliseres med Samisk høgskoles Lærings- og dokumentasjonssenter og brukerne av bygget får dermed tilgang til en stor mengde samiske materialer, både skriftlig og lyd- og bildemedier.