Vil fange 95 prosent CO2 fra kullkraftverk

Norske Sargas venter å fange 95 prosent av CO2-utslippene ved kullkraftverket Värtan i Stockholm gjennom et demonstrasjonsanlegg som snart står ferdig.

Dersom CO2-rensing kan sammenlignes med et månelandingsprosjekt, er det norske firmaet Sargas snart klar for «lift off» med sin prøverakett, skriver Aftenposten.

- Med dette anlegget skal vi vise at man kan fjerne 95 prosent av karbondioksidet, sier Claes Nygren, som er Sargas' prosjektleder ved kraftverket midt i Stockholm der installeringen av et norskbygget demoanlegg for CO2-fangst er klart i løpet av sommeren.

En gang på høsten vil testresultatene være klare. Prosjektet har et budsjett på 30 millioner kroner som Sargas betaler selv.

Sargas' daglige leder Henrik Fleischer er sikker på at teknologien kommer til å virke.

- Hvis beslutningene ble tatt raskt nok, kunne man tenke seg fullskala rensing i Stockholm i slutten av 2008 eller begynnelsen av 2009. Det forutsetter et mottakerapparat, for eksempel skipning av CO2 til oljefelt i Nordsjøen, og det må staten og/eller oljeselskapene lage. I tillegg kreves det et incentivsystem som gjør dette lønnsomt for kraftverket, sier han.