Stokkmauren bedre enn sitt rykte

Stokkmauren er mange huseieres store skrekk fordi den har ord på seg for å spise treverk. Feil, sier skadedyreksperten.

Den utskjelte mauren kan til og med være til nytte. 

Stokkmauren lever i skogen over store deler av Norge, men er mest vanlig på Sørlandet og Østlandet. I mai og juni er den på sitt travleste.

Og av og til flytter den inn i huset til folk.

- Stokkmauren får veldig ofte skylden for ting den ikke har gjort. De gangene vi ser alvorlige skader forbundet med maur, er det i virkeligheten råte som er skadegjøreren, sier Stein Norstein i skadedyrfirmaet Anticimex.

Slutter å bygge

Stokkmauren er den største mauren i Norge og kan bli nesten to centimeter lang. Mange tror den spiser treverk.

- Det er ikke riktig. Den gnager i treverket for å lage en tue der den kan bo. Når den har nok plass, slutter den å gnage. Derfor blir heller ikke skaden større, sier Norstein.

Han mener en del skadedyrfirmaer ukritisk skremmer folk med stokkmaurens skadepotensial.

En tue i treverket kan blir rundt to meter lang når stokkmauren har bygget samfunnet ferdig. Deretter kan det går flere år uten at skaden øker, med unntak av noen pågnag for nye maursoverom innimellom.

- Derfor sier vi også til folk som ringer at det ikke er noen krise om de ikke får tatt skaden i år. Den blir ikke verre om de venter litt. Maur i huset kan absolutt være et problem, men vi må ikke gjøre det større enn det er, sier Norstein.

Når skadedyrekspertene fra Anticimex kommer for å ta knekken på stokkmaurene, hender det at de oppdager skader eieren ikke visste om.

- Maur foretrekker å bygge i fuktig eller råteskadet treverk. Derfor hender det vi finner lekkasjer huseieren ikke visste om. I slike tilfeller bør huseier heller være takknemlig for at mauren i realiteten varslet om skaden før den ble større, sier Norstein.

Nyttig hagearbeider

I naturen bygger stokkmauren tue i stubber og annet tre som ligger på bakken. Så lenge den holder seg borte fra huset, gjør stokkmauren nytte for seg.

- Som andre maurarter, er stokkmauren svært nyttig i hagen. Der spiser den mange forskjellige insektslarver før de får spist på trær, frukt, bær og blomster. På den måten holder mauren mange skadeinsekter vekk fra hagen, sier Norstein.

Er huset angrepet av stokkmaur, vil du merke det. Mest sannsynlig vil det da være en konstant trafikk av maur inne i, eller inn mot, huset. Forekomst av store mengder vingemaur innendørs på forsommeren, eller maur innendørs på senvinteren, er også et tegn på angrep.

Ikke ødelegg tua

Finner man tomme stokkmaurtuer inne i en vegg om vinteren, kan dette være et aktivt angrep. Om vinteren flytter mauren ned i bakken under huset.

- Det hjelper lite å ødelegge denne tomme tua om vinteren. Mauren blir bare sinna, og lager en ny tue et annet sted i huset. Det er på samme måte maurtuer som sitter i stubber og trær utenfor huset . Dersom man ødelegger disse, kan dette resultere i at maurene fra tua flytter inn i huset i stedet, sier Norstein.

Stokkmaur er varmeelskende insekter, og soloppvarmede vegger, gulv med varmekabler, vegger bak kjøleskap, oppvaskmaskin og lignende er vanlige angrepssteder. En måte å lokalisere tuen på kan være å røre ut litt honning i vann eller legge ut noen insektlarver i maurstien. Så ser du hvor maurene går etter at de har forsynt seg.

- Det er viktig å finne tuen for å lykkes. Og har maursamfunnet flere tuer, må de bekjempes samtidig, sier Norstein.