Travel helg for redningsmannskaper

Redningsmannskaper har hatt en travel helg med drukningsulykker, nestenulykker og fritidsbåter i trøbbel på sjøen.

Helgen ga en ny bekreftelse på at ulykker- og nestenulykker dessverre skjer når sommerværet er på det beste og bade- og båtaktiviteten på det høyeste.

Men også i trafikken på land gikk liv tapt i helgen.
Og i Sveio kommune i Hordaland omkom en 75 år gammel kvinne da det brøt ut brann i Sveio omsorgssenter. 13 beboere ved senteret ble husløse.

- De første godværshelgene om sommeren gir oss gjerne en ny påminnelse om at nå er det tid for de glade amatører på sjøen, sier vaktleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Han sier det viser seg hver sommer at mange kunne stått seg på å sjekke fritidsbåtene sine bedre før de sjøsetter farkostene etter vinteropplaget.

Dødsulykker
Ved Høysand Bad i Sarpsborg omkom lørdag kveld en 27 år gammel mann i en badeulykke. Mannen ble funnet av dykkere som rykket ut etter at en kvinne varslet at hun hadde sett en person forsvinne under vann.

I flomstore Gudbransdalslågen veltet lørdag en kano med to personer om bord. En av de to, en 17 år gammel gutt, var søndag ettermiddag fortsatt savnet. Styrker fra Røde Kors, brann- og ambulansepersonell og båter ble satt inn i letingen etter gutten.

Fredag kveld kunne liv gått tapt da to båter kolliderte og tre personer havnet i vannet utenfor Kristiansand. Til alt hell gikk det bra. Bare én av dem, en ung kvinne, trengte legehjelp.

Galt kunne det også gått for to afghanske tenåringsjenter og en kvinne som havnet under vann under lek i Stokke i Vestfold. De tre kunne ikke svømme.

En større lete- og redningsaksjon ble umiddelbart satt i gang da to jenter i 15-16-årsalderen ble meldt savnet etter en lang svømmetur i Hurdalssjøen i Akershus fredag kveld. De to ble funnet nedkjølte, men i live.

Motortrøbbel
Motortrøbbel endte med forlis for en 23 fot stor trebåt som lå og drev utenfor Florø søndag morgen. Mannen om bord greide å redde seg på et skjær. Hovedredningssentralen satte inn store styrker i søket etter mannen: et SeaKing redningshelikopteret, en redningsskøyte, luftambulanse, en politibåt og en legeskyssbåt.

Også sørøst for Tønsberg holdt det på å gå galt da to personer om bord i en sjark natt til søndag våknet av at livvestene blåste seg opp. Sjarken de befant seg om bord i, holdt på å synke. De to kom seg over i redningsflåten. En redningsskøyte ble satt inn og reddet båten.

I Indre Oslofjord ble flere fyllekjørere og grisekjørere stanset da politiet fra Oslo, Asker og Bærum og Follo gjennomførte en større kontroll lørdag. Fire politibåter deltok i kontrollen

To promillekjørere ble tatt, og 21 forenklede forelegg for fartsovertredelser ble skrevet ut.

Politiet karakteriserer resultatet som nedslående, men sier til NTB at det var så mye råkjøring at de ikke fikk tatt halvparten.

Omkom i utforkjøring
Også på land krevde trafikken dødsulykker i helgen. Fredag kveld omkom en 26 år gammel mann fra Oslo i en motorsykkelulykke på riksvei 159 i Lørenskog.
Og i Øygarden kommune nord på Sotra i Hordaland omkom en mann i slutten av 20-årene i en utforkjøring natt til lørdag.

I Nordland måtte to 18 år gamle gutter sendes med luftambulanse til Nordlandssykehuset i Bodø etter en utforkjøring på Rødøy natt til lørdag.