Viktig rettssak

Mandag begynner en rettssak som får stor betydning for den planlagte, men omstridte utbyggingen av Saltstraumen.

Nå slår også Naturvernforbundet alarm.


Saken som begynner for Salten tingrett mandag, gjelder en strid om veirettigheter. Grunneierne mener de bare har gitt utbyggerne en midlertidig veirett som utløp i 2003. De vil ikke ha permanent vei til 34 planlagte fritidsboliger eller helårsboliger løpe over egen grunn innerst i nasjonalklenodiet Saltstraumen.

Utbyggerne mener derimot at de har fått permanent rett til å bruke den midlertidige veien.

- Det er utelukkende en veiavtale som skal prøves. Saken har ikke betydning for utbyggingsspørsmålet, sier grunneiernes advokat Tom Ringberg i Bodø til NTB.

Utfallet av saken vil imidlertid lett få konsekvenser for den omstridte byggingen. Vinner grunneierne, betyr det ytterligere utsettelse av byggeplanene. Vinner utbyggerne, kan det bety at utbygging settes i gang om kort tid.

- Reiser bust
Norges Naturvernforbund, som for en tid siden fikk stoppet planer om en vindmøllepark på Stadlandet, liker ikke utbyggingsplanene for Saltstraumen.

- Jeg reiser litt bust allerede i utgangspunktet, sier informasjonssjef Kåre Olerud til NTB, men understreker at han ikke kjenner sakens detaljer.
- Saltstraumen er et nasjonalmonument og legendarisk. Saltstraumen, Dovrefjell og Stadlandet er varemerker for Norge. Det høres illevarslende ut, sier Olerud.

Han minner om det finnes sentrale regelverk for utbygging i strandsonen, og at Riksrevisjonen har påpekt at reglene ofte ikke fungerer.

- Vi mener utbyggingen ikke bør skje, sier Erling Solvang, leder for Naturvernforbundet i Nordland fylke. Han påpeker at den planlagte utbyggingen får store konsekvenser for landskapet og fritidsinteressene i området.

- Dette har internasjonal interesse, sier han.
Tidligere har også miljøorganisasjonen Verdens Naturfond tatt avstand fra utbyggingsplanene i Saltstraumen.

Omstridt
Striden om utbyggingen i Saltstraumen har vokst seg større etter at det begynte å bli klart hvor omfattende utbyggingen vil bli. Det som opprinnelig var presentert som en småbåthavn, vokste gjennom tre tilfeller av såkalt «mindre vesentlig reguleringsendring» i Bodø kommune til et prosjekt med 34 fritidsboliger innerst i bukta i Saltstraumen. I tillegg er det planlagt et større prosjekt med 128 boenheter utenfor brua over Saltstraumen.

Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm og et av Norges mest kjente turiststeder. Tusener av besøkende fra inn- og utland besøker årlig stedet.
Lokale beboere og RV-representant Brigt Kristensen har reist sterke innvendinger og påpekt at strandsonen vil bli sterkt berørt. Kommunens flertall, med ordfører Odd-Tore Fygle (Ap) i spissen, støtter utbygging. Kommunen har måttet innrømme at saksbehandlingen ikke alltid har vært korrekt, men har ikke villet høre på innvendinger om at dette ødelegger et nasjonalt klenodium.