Oljeproduksjonen fortsetter å falle

Produksjonen på norsk sokkel kom i mai opp i 2.199 millioner fat olje i gjennomsnitt per dag. Til sammenligning ble det produsert 3.051 millioner fat olje i mai 2000.

Tallene fra Oljedirektoratet for mai er foreløpige, men de endelige tallene endrer seg uansett svært lite.

Nedgangen i oljeproduksjonen har pågått kontinuerlig siden århundreskiftet og økningen i gassproduksjonen greier ikke å kompensere for fallet. I mai i år ble det samlet produsert 326 000 fat kondensat og LNG daglig. I mai 2000 var tallet 210 000 fat daglig.

Inntektene fra norsk sokkel er likevel rekordhøye på grunn av prisøkningen.

I år 2000 ble det registrert en topp på drøye 30 dollar per fat. Så sank prisen, men i 2003 var den igjen oppe i 35 dollar.

I årene etter har oljeprisen bare steget og steget. I øyeblikket ligger den over 70 dollar både i spotmarkedet og for leveringer utover høsten.


Det betyr at produksjonen på norsk sokkel totalt sett har sunket med mellom 20 og 25 prosent siden århundreskiftet mens oljeprisen har steget med mer enn 100 prosent.

Det mest positive ved utviklingen er at norsk sokkel bidrar vesentlig mindre til å ødelegge klimaet på kloden i dag enn den gjorde for sju år siden.