Tiden ikke moden for IQ-test av arkitektstudenter

Arkitekthøyskolen avviser at årets søkere skal IQ-testes, slik Dagbladet melder fredag. - Tiden var ikke moden, sier psykologen som er arkitekten bak forslaget.

Studenter og søkere hoppet i stolen da de leste at Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) som landets første høyskole innfører intelligenstesting av årets søkere.

Uten grunn, viser det seg. Ikke bare avviser skolens rektor IQ-test som en del av opptaksgrunnlaget, han har ikke engang hørt om psykologen som står bak.

Helt ukjent
AHO-rektor Karl Otto Ellefsen beklager oppstyret:
- Dette er en lei sak. Spesielt for årets søkere som skal inn til opptaksprøve i andre runde er det skapt stor usikkerhet. Men vi har altså ingen avtale verken med noe firma eller med den aktuelle psykologen om IQ-test av søkerne ved årets opptak, sier Ellefsen til NTB.

- Faktisk var jeg overhodet ikke kjent med at denne konsulenten eksisterer, før jeg leste om ham i dagens avis, legger han til.

Ikke moden
Psykolog Rolf Lindgren ved rekruttering- og rådgivningsfirmaet Dingus er opphavsmannen bak forslaget om IQ-test ved høyskolens opptak.

- Vi ser på dette som en demokratisering av opptaksprøvene. Vi vil treffe flere mennesker i opptaksprosessen, sa han til Dagbladet fredag.
Lindgren har følgende kommentar til skolens uforbeholdne tilbakevisning:

- Vinklingen i Dagbladet gjorde at det ble vanskelig å fortsette med dette. Tiden var ikke moden, sier han til NTB.

- Meningsløst
Psykolog Lindgren har for øvrig ingen innsigelser til innholdet i en pressemelding fra AHO fredag, der skolens rektor blant annet skriver at «Lindgren gir sine høyst private oppfatninger av opptaksprosedyrene ved AHO, et system som han ikke kjenner til.»

- Lindgren sier ting om opptaksprøvene våre som er helt meningsløse, utdyper Ellefsen overfor NTB.

Kriteriene vurderes
Lindgren har ifølge Ellefsen vært i dialog med et Utvalg ved skolen som bidrar i en større prosess der opptakskriteriene vurderes.

- Det er mulig at Lindgren er en faglig dyktig person. Men vi har som sagt ingen avtale med ham eller firmaet han jobber for, sier AHO-rektoren.
Av mer enn 1.000 søkere vil 6,2 prosent få plass ved AHO i år.

- Vi opplever rekordstor pågang, og det er viktig for oss å justere opptakskriteriene slik at vi får tak i de mest egnede studentene. Derfor er vi i en prosess der prøvene blir vurdert, sier Ellefsen.