Spår at Kårstø kan bli tidenes fiasko

Det blir bare lønnsomt å produsere strøm ved gasskraftanlegget på Kårstø i Rogaland mellom 30 og 40 prosent av den tiden kraftverket kan gå, hevder analytikere.

Med en så lav produksjon vil det koste over 1.000 kroner å fange 1 tonn CO2 og dermed kan markedskreftene ha sørget for at Kårstø blir tidenes fiasko, mener analytikere nyhetsbyrået Montel Powernews har snakket med.

Firmaet Markedskraft har laget et regnestykke der variabler som gasspris, kvotepris og lokal CO2-rensing er lagt inn i tillegg til strømprisen i det nordiske kraftmarkedet.

Senioranalytiker Gunnar Nåvik i Nena og analytiker Lasse Torgersen i Econ er enige om at markedsanalyser tilsier at gasskraftverket bare vil produsere mellom 30 og 45 prosent av hva det har kapasitet til.

Hydro og Statkraft tause
Verken Naturkraft som skal drive Kårstø eller eierne Hydro og Statkraft vil kommentere analytikernes beregninger.

- Vi vil ikke gå inn på hvilke avtaler vi har. Anlegget går når eierne mener det er lønnsomt avhengig av gass- og kraftprisene, sier informasjonssjef Lars Nermoen i Hydro til Montel Powernews.

Informasjonssjef Geir Fuglseth i Naturkraft sier Kårstø-anlegget er en type anlegg som går best på et jevnt nivå.

- Kårstø er bygget som et kraftverk som skal gå, sier han.

Bellonas løsning
Nestleder i Bellona, Marius Holm, sier til Montel at en elektrifisering av sokkelen kan bli løsningen for Kårstø. På sokkelen er det behov for en stabil leveranse av strøm, noe som vil sikre Kårstø den driftsform som er nødvendig, sier Holm.
Montel Powernews, som er et spesialbyrå for nyheter fra det nordiske kraftmarkedet, har forelagt denne muligheten for senioranalytiker Gunnar Nåvik i Nena.

Han er ikke i tvil om at avtalene mellom selger og kjøper av gass og kraft fra Kårstø-anlegget vil være bundet til markedsprisene.

- Kårstø vil tilpasse seg markedet for gass, kraft og CO2 hele veien. Kårstø er ikke et anlegg som vil gå jevnt hele tiden slik et kjernekraftverk gjør. Vi kan ikke forvente at Kårstø vil produsere mer enn det markedet har behov for, sier Nåvik.

Høye kvotepriser
Montel Powernews har også gjort beregninger av prisen for CO2-rensing på Kårstø. De viser noe av årsaken til uenigheten i regjeringen om rensing ute eller hjemme.

Hvis Kårstø går for fullt i 8.000 timer per år vil det koste 700 kroner per tonn å rense CO2. Ved 5.000 timer vil det koste 1.000 kroner mens prisen ved 2.000 timers drift, det vil si 23 prosent av tiden, kommer helt opp i 2200 kroner per tonn. Denne beregningen baserer Montel på en rapport fra NVE i desember i fjor.
Årsaken til de store prisvariasjonene er at lav brukstid for fangstanlegget øker renseprisen betydelig.