Skjeldsvigen Borettslag

Skjeldsvigen Borettslag

Sted: Porsgrunn

Kontraktsum inkl. mva: 28 mill.

Prosjekttype: Rekkehus og eneboliger i kjede

Ant. leiligheter: 22

BRA: 1922 kvm

Byggherre: Porsgrunn og Bamble BBL

Totalentreprenør: Buer Entreprenør

Arkitekt: Børve og Borschenius / Buer Entreprenør

Rådgivende Ingeniører: RIE: Rye Kittelsen - RIB: Buer Entreprenør

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: ventilasjonsbygg - Elektro: Per Øverland - Rørlegger: Helgesen Rørleggerforretning - Grunnarbeider. John Kleveland - Flisarbeider. Buer - Malerarbeider: Malermester Runar Danielsen - Kjøkken/garderobe: HTH Kjøkken forum - Taktekking: Icopal Tak Sør - Byggevarer: Optimera Proff - Festemidler: Motek - Blikkenslager. Blikkenslager Lauritzen - Trapper av tre: Taraldsen Trevare - Nordsjøgulvet: Murer Morten Sem - Betongsaging: Grenland betongsaging - Betongleverandør: Norbetong - Oppmåling / utstikking: Geoingeniørene - Strømforsyning og gatelys: Skagerak Energi - Telefon: Telavie - Kabel TV: Eltelnetworks - Elementer grunnmur: Nordic Isoelementer - Takstoler: Norsk Tre - Vinduer: Lian Trevare

Heldigvis bygges det fremdeles billige boliger. Uten at det har gått utover kvalitet og utførelse.

- Skjelsvigen var litt spesielt. Det var ikke mange rekkehus her, og vi var usikre på om området var egnet for denne typen boliger. Vi er en av få som bygger rimelige boliger, men med gode og gjennomtenkte løsninger, så vi bestemte oss for å prøve, sier teknisk leder Lasse Eikeng i Porsgrunn og Bamble Boligbyggelag.

Det skulle vise seg å være et sjakktrekk. Området og målgruppen passet som hånd i hanske. De første leilighetene som ble lagt ut for salg, gikk raskt unna. Nå er rekkehusene ferdig, beboerne har flyttet inn, og det ventes med spenning på at de nyplantede grøntområdene skal fargelegge det nye boligstrøket.

Fjordutsikt

Eieren av tomta der det tidligere jordbruksarealet lå, ville gå sammen med boligbyggelaget om et nytt prosjekt. Dette viste seg å være ikke salgbart. Det var for dyrt, med større og tyngre enheter. Basert på dette forslaget ble det invitert til en runde med konkurranse på totalentreprisen. Her gikk Buer Entreprenør av med seieren. Men det ble allikevel utviklet et nytt prosjekt med Buer, der de tidligere samarbeidspartnere i arkitektene Børve og Borchsenius ble kontaktet.

Masseutskifting

Det er støpt gulv på grunn, og fundamentert med Nordic ferdige grunnmursystemer. Det er vanlig tradisjonelt bindingsverk, med etasjeskillere fra Ranti. Norsk Tre har levert takkonstruksjonene. Da andre byggetrinn kom i gang, viste det seg at det var et bekkefar som i årenes løp var fylt opp og planert til et jorde, uten at de geotekniske undersøkelsene hadde avdekket dette. Graving for vann og avløp viste at denne sterk humusholdige grunnen ikke ville holde til den typen bygg som skulle reises. Det ble noen tusen kubikk masse som måtte skiftes ut, uten at det gikk utover tidsfristene.

Godt isolerte

Skjelsvigen består av 10 bygg, med til sammen 22 leiligheter over to plan. Noen av bygningene har to leiligheter, andre har fire. BRA er på 87 kvm, med noe varierende, men funksjonelle planløsninger. Det er uteplasser på begge sider, og hele tre inngangsdører, den ene direkte inn på kjøkkenet. Gulvvarme er lagt inn for de som ønsket det, avhengig av når de kom inn i tilvalgsprosessen. Leilighetene er svært godt isolerte, beboere vi snakket med hadde ikke behov for å installere peis. Alle leilighetene har ferdigbehandlete trefiberplater på vegg og tak fra Byggma. Det er montert felles strømmåler, med separate undermålere for hver enhet. En bod følger med hver leilighet i tilknytning til huskroppen, eller i ett frittstående bodanlegg.

Også eneboliger

I tre av rekkehusene er det faktisk eneboliger i rekker. En garasje skiller disse fra de øvrige i rekken. Planløsning og størrelse er likevel identiske med de andre.

- Tanken var å gjøre noe mer spennende ut av avslutningene på endeseksjonene. Vi valgte å avslutte med en enebolig med et pulttak som er med på å holde bebyggelsen nede ved enden av disse rekkene, forklarer arkitekt Ove Stavnes hos Børve og Borschenius. Han ville også ha minimalistiske detaljer. Som for eksempel en smal, stående falset kledning på fasadene. Nærheten til sjøen skulle komme til uttrykk gjennom husfargen som gir en assosiasjon til kystarkitektur.


Flere prosjekter