Privat stiftelse bidrar mer enn staten

Ordføreren i Røros er oppgitt over at en privat stiftelse bidrar med langt mer enn staten til reparasjonene av Røros kirke.

Det er fastslått at det vil koste godt over 70 millioner kroner å redde det viktige kirkebygget i Bergstaden. Men foreløpig har kommunen bare fått tilsagn om 1,5 millioner kroner over Riksantikvarens budsjett til fullføring av reparasjon av kirkevinduer, sier ordfører John Helge Andersen (Ap).

– Det sier noe om norske myndigheters holdninger, når den private UNI-stiftelsen faktisk bidrar med vesentlig mer penger enn staten til svært tiltrengte reparasjoner av Røros kirke, sier Andersen til Adresseavisen. UNI-stiftelsen ble etablert i 1991, i forbindelse med sammenslåingen av forsikringsselskapene UNI og Storebrand.

Stiftelsen deler hvert år ut vel 30 millioner kroner av avkastningen på forvaltningskapitalen som ble utløst ved sammenslåingen. Mens kommunen på årets budsjett har satt av 1 million kroner, har UNI-stiftelsen bevilget vel 2,7 millioner kroner til viktige reparasjoner av forfallstruede Røros kirke. Siden 2002 har stiftelsen bidratt med nærmere seks millioner kroner blant annet til brannsikring av den vernede bebyggelsen i Bergstaden.

– Vi håper denne bevilgningen kan være et sterkt signal – også overfor staten, om at et lite lokalsamfunn med bare 4.500 innbyggere ikke har muligheter til selv å ta vare på alle verdiene i den nasjonalskatten som Verdensarvstedet Røros representerer, sier styremedlem Kjetil Reinskoug i UNI-stiftelsen til avisen. Han håper bidraget kan utløse en nasjonal dugnad.