Miljøinteressen sterk i borettslag

Miljøhensyn scorer høyt blant norske borettslagsbeboere.

Et overveldende flertall ønsker boliger som er bygd med miljøvennlig materiale, er energieffektive og som kan bruke alternative energikilder.

De eldre er aller mest positive. Det forteller kommunikasjonsdirektør Ruth Larsen i NBBL. 5.000 svar. I dag frigir Larsen resultatene fra Den Store Norske Borettslagsundersøkelsen 2007. Den kartlegger holdningene til bomiljø hos en halv million mennesker som bor i borettslag her i landet.

Dette er andre året på rad at Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) gjennomfører undersøkelsen. Et utvalg på nesten 5.000 har svart.

- Svarene bekrefter at beboere i borettslag har høy utdanning. 64 prosent har høyskole eller universitetsutdannelse.

Hver tredje har en brutto husstandsinntekt på over 600.000 kr. Seks av ti har mer enn 400.000 i husstandsinntekt, opplyser Ruth Larsen.

God bolig

De fleste liker livet i borettslaget sitt. Hele 95 prosent svarer at de er fornøyd med boligen. Størrelse og beliggenhet, pluss det at boligen ligger i et trygt område og har nærhet til kollektivtransport og naturen, er kvaliteter som betyr mye. Dugnaden står fortsatt sterkt i landets borettslag.

- Åtte av ti beboere er positive og mener dugnad er både sosialt og en fin måte å gjøre arbeid sammen på. Likevel var det bare halvparten som deltok i fjor. Få er interessert i å betale for å slippe. I så fall går grensen ved 300 kroner, sier NBBLs kommunikasjonsdirektør.

Naboene

Ruth Larsen har også merket seg at ordensregler står like sterkt som dugnaden. Tre av fire mener slike regler fremmer trivsel mer enn det hemmer. Kun 5 prosent hevder det motsatte. Syv av ti mener de ikke brøt noen regler i løpet av fjoråret, men på spørsmål om naboene brøt regler ser det annerledes ut. Oppfatningen er helt åpenbart at naboene ikke følger reglene like nøye som en selv. Kun 36 prosent oppgir at naboen deres ikke brøt ordensregler.

- De vanligste irritasjonsmomentene er støy, parkering og trappevask, forteller Ruth Larsen som kan avsløre at det er blant de yngre at en irriterer seg mest over støy, mens det blant eldre er mest irritasjon over at naboene slurver med parkeringsregler eller trappevasken.