Forsvarsbygg handlet inn regnskogtømmer

Ved minst to anledninger har Forsvarsbygg kjøpt regnskogmaterialer i strid med de statlige retningslinjene. Nå skal det ryddes opp.

Regnskogtømmer skal ikke brukes i offentlige bygg, har både Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Miljøverndepartementet slått fast. Likevel har Forsvarsbygg brutt disse retningslinjene to ganger på kort tid, skriver Dagbladet. Ved det nye ledelsesbygget på Akershus slott, der Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben holder til, er en større vaktbod kledd i komposittplater med mørkt, rødlig treverk som produsenten opplyser er den afrikanske tresorten okumé.

Det andre tilfellet dreier seg om det nye kapellet til Heimevernet på Værnes flystasjon, der Regnskogfondet har påpekt at Forsvarsbygg har benyttet gulv i asiatisk merbau.

– Okumé og merbau vokser utelukkende i regnskog, så sakene er relativt enkle og klare, sier kampanjeansvarlig Nils Herman Ranum i Regnskogfondet. Forsvarsbygg lover nå en full gjennomgang av rutinene og av nye prosjekter for å om mulig avdekke forhold av tilsvarende karakter.