Vindmøller produserer mindre enn antatt

Vindkraftverkene langs kysten i Norge produserer rundt 15-20 prosent mindre strøm enn antatt, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Dette tallet er bekymringsfullt, det er lavere enn hva vi hadde håpet på, sier seksjonssjef Torodd Jensen i NVE til nyhetsbyrået Montel Powernews.

Hvis man regner om vindmøllenes produksjon til antall timer i året hvor de hadde produsert maksimalt av hva de er bygget for, skulle antall timer med maksproduksjon kommet på rundt 3.000 av årets 8.760 timer. Men nå viser dette tallet seg å være 15-20 prosent lavere enn hva selskapene hadde planlagt da de bygget vindmøllene.

Tallet er basert på rapporter som har kommet inn om driften fra de forskjellige kraftselskapene. Jensen understreker at dette er gjennomsnittstallet, og at mange vindmølleparker går bedre enn dette. NVE kjenner ikke grunnen til at vindmøllene produserer mindre kraft enn antatt, men dette er noe de ønsker å komme til bunns i.

Jensen nevner imidlertid flere mulige årsaker. En forklaring kan være at teknologien ikke er så god som leverandørene sier. Det kan også være at kraftselskapene har vært for optimistiske da de planla vindmøllene. En annen mulighet kan være hvordan hver enkelt vindmølle er plassert i landskapet. Han sier det også er mulig at avviket kommer av forandringer i vinden, men understreker at alt dette er bare hypoteser som det nå må jobbes videre med. Jensen er allikevel ikke bekymret for vindkraftens fremtid.

– Vindkraften er jo helt i startfasen her i landet, sier han.