Navarsete vil miljømerke biler

Samferdselsdepartementet vil miljømerke nye biler. Systemet skal være klart i høst, opplyste samferdselsminister Liv Signe Navarsete på en samling i Førde.

Hensikten med miljømerkingen er å finne et enkelt system for å hjelpe det bilkjøpende publikum til å velge gode, miljømessige løsninger, ifølge statsråden. På presseseminaret i Førde sa Navarsete at CO2-avgiften virker som forutsatt, og har gitt en nedgang i utslippene som forutsatt de tre første månedene i år.

Hun sier at det er en utfordring for regjeringen å gjøre miljøvennlig drivstoff tilgjengelig i hele landet. Det er et mål at 5 prosent av bilparken skal gå på biodrivstoff i 2009. Reduseres Samferdsel står for 20 prosent av miljøutslippene i Norge, og Navarsete mener dette kan reduseres på flere måter. Veiprising, flere over på kollektive transportmidler, økt satsing på jernbanen og stimulering til økt bruk av sykkel er blant virkemidlene statsråden vil ta i bruk.

– Jeg sykler selv til jobben store deler av året, og ser tydelig at vi må gjøre mye for å få sykkelveinettet sammenhengende, sier Navarsete. Navarsete brukte bare 20 sekunder til å snakke om miljøutfordringene knyttet til lufttrafikken. Hun varslet at hun ikke vil anbefale Sponheims utspill om bare en sydentur i året for hver nordmann. Motorsyklene bort Navarsete vil gjøre kollektivtilbudene så attraktive at de både blir rimeligere og mer hensiktsmessige å bruke enn bilen i byene. Kollektivfeltene vil hun rense for alt annet enn kollektivtransport. Privateide minibusser og motorsykler skal bort.

– Det er mange grupper som gjerne vil benytte kollektivfeltene. Vi vil prioritere kollektivtransporten og stenge for motorsykler og minibusser på grunn av fremkommeligheten i kollektivfeltene, sier Navarsete. En ting var hun helt klar på: – Det nytter ikke å bygge seg ut av køproblemene i byene.