Behov for flere unge forskere

Rekruttering og utdanning av dyktige forskere er en viktig forutsetning for å nå regjeringens mål om å øke forskningsinnsatsen utover dagens nivå, mener kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV).

Han vil neste år legge fram en ny stortingsmelding om rekruttering og forskerutdanning. Opptrappingsplanen for forskerrekrutteringen for perioden 2001-2007 går nå ut, og Kunnskapsdepartementet har sammen med Norges forskningsråd bedt NIFU STEP vurdere resultatene av planen og behovet for videre satsing. Rapporten ble lagt fram mandag og konkluderer med at satsingen har vært vellykket.

– Vi har fått 1.600 nye rekrutteringsstillinger, som er et imponerende høyt tall. Veksten har vært betydelig, sa Djupedal. Likevel er målene om 1 prosent av BNP finansiert av det offentlige og næringslivet ikke nådd, og kunnskapsministeren skulle gjerne sett at norsk næringsliv satset mer på forskning.

– Men mangelen på stipendiater er en flaskehals. Derfor legger vi fram en plan som skal ta for seg de videre behov som rekruttering, driftsutstyr, vitenskapelig utstyr, personell, bygninger og lignende, sa Djupedal.

Han kom samtidig med en invitasjon til forskersamfunnet om å delta i en dialog om innholdet og tenke igjennom hva som er realistisk å få til.