- Rådgivere må ikke la seg presse

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) støtter kommunalminister Åslaug Haga i hennes ordre til Statens Bygningstekniske Etat (BE) om å intensivere arbeidet med å minske byggefeil.

RIF veldig godt fornøyd med at myndighetene nå bruker mer av sine ressurser å utføre tilsynsrollen sin.

Tilsyn er noe RIF har ønsket i lang tid, og har samarbeidet med både Oslo kommune og BE om dette temaet. Regjeringen skjerper altså kontrollen av byggfeil, og kommunalministeren har beordret Statens Bygningstekniske Etat (BE) om å være strengere.

Tidligere har et av de store entreprenørselskapene mistet sentralgodkjenningen sin. Nå har turen kommet til de rådgivende ingeniører, som nå blir satt under lupen.

Malvin Bjorøy i BE sier til Teknisk Ukeblad at han er oppgitt over at noen rådgivende ingeniører lar seg presse av overivrige byggherrer og entreprenører i tidligplanleggingen og forprosjekteringen.

- RIF er klar over at det dessverre skjer at noen rådgivende ingeniører lar seg presse av overivrige byggherrer, kreative arkitekter, pågående leverandører og entreprenører i tidligplanleggingen og forprosjekteringen. Vi tolker BE dit hen at myndighetene vil at rådgivende ingeniører blir tydeligere og får den respekt de har krav i denne fasen, fordi man er inne i komplekse deler av byggeprosesser. RIF mener at rådgiverne ikke må selge seg billige og sette ned foten i de tilfeller byggherrer og utførende krever at de går på akkord med det som er intensjonen og forutsetningene i de ulike prosjektene.

Tid og penger til kvalitet i tidligfase delen av byggeprosjektene vil kun skape en vinn-vinn situasjon for alle aktørene, ikke minst for eiere av bygningene, sier Siri Legernes, adm. direktør i RIF.