NBBL-landsmøte preget av medlemsrekord

Viseadm. direktør Roy Berg Pedersen sier at NBBL og boligbyggelagene har store planer om å utvikle nye fordeler for de 750.000 medlemmene.

NBBLs landsmøtegeneral Terje Halvorsen opplyser til nbbl.no at dette er første gang NBBL sender alle sakspapirene til et landsmøte ut kun via e-post. - Vi krysser fingrene og håper dette går bra, sier avd. direktør Halvorsen. Like etter landsmøtets åpning på Bristol Hotell vil ansvarshavende for landets boligpolitikk, statsråd Åslaug Haga, innlede om den boligpolitiske situasjon. I NBBL er det forventninger knyttet til boligministerens videre planer for boligpolitikken i et Norge som flyter i olje, melk og honning.

Moderne boligpolitikk

NBBLs viseadm. direktør Roy Berg Pedersen sier at NBBL for tiden drøfter disse spørsmålene mye og at man har konkrete planer for hvordan NBBL selv skal bidra til å gi den moderne boligpolitikken et innhold. - Boligpolitikken har tradisjonelt vært en viktig del av den norske velferdspolitikken og retten til en god bolig, uavhengig av inntekt, har vært hovedinnholdet i en sosial boligpolitikk. I dag er boligsektoren i stor grad overlatt til markedet, og bolig som politikkområde er mer eller mindre fraværende. Det hersker stor usikkerhet om hva som skal være mål og virkemidler i en framtidig boligpolitikk, både i politiske miljøer og i samfunnet for øvrig. Tiden er inne til å gjenreise en helhetlig boligpolitikk med utgangspunkt i dagens virkelighet og framtidens utfordringer, sier Roy Berg Pedersen som legger til at NBBL ønsker å påvirke samfunnsutviklingen på dette feltet.

Framtidsutvalg

Ett av forslagene overfor landsmøtet er derfor å nedsette et bredt Framtidsutvalg som kan bidra til utvikling av en ny bærekraftig boligpolitikk. - Vi ser for oss at deltakerne i utvalget kan være ressurspersoner fra Norske Boligbyggelag, fra politikk og samfunnsliv, fra byggebransjen, forskere mv. Det bør være et mål at resultatene fra utvalgets arbeid kan gis en bred presentasjon på landsmøtet i 2009. Dette skal ikke forhindre at utvalget også kan publisere delutredninger underveis, understreker Berg Pedersen.

To nye grep

Et annet viktig hovedområde for NBBL og de 89 boligbyggelagene som er med, blir ytterligere å styrke boligbyggelagenes forretningsvirksomhet. Det er lagt opp til at vi i NBBL skal styrke vår virksomhet, slik at boligbyggelagene kan utvikle seg ytterligere på dette området. - Vi ønsker å utvikle samvirke som forretningsmodell og vise at samvirkeorganisering er en egnet form til å drive sunn og god forretningsvirksomhet, sier Roy Berg Pedersen som kan opplyse at det på dette feltet nå drøftes to nye grep. - Det ene er etablering av et felles investeringsselskap som skal gi boligbyggelagene større tilgang på risikokapital, bedre mulighet til å delta i konkurransen om tomter og komme tidligere inn i verdikjeden. Det andre er å utvikle boligbyggelagenes medlemsfordeler til et nasjonalt system med et fordelskort som skal utvikle seg til å bli Norges mest kjente, mest brukte og beste fordelskonsept, sier NBBLs viseadm. direktør som mener det på dette feltet er en styrke å ha hele 750.000 medlemmer i ryggen.

Gjenvalg, gjenvalg

Valgkomiteens innstilling er preget av mye kontinuitet i styret. Både styreleder Rolf Mikaelsen, Horten, og nestleder Martin Mæland, Oslo, foreslås gjenvalgt. Det samme gjelder styremedlemmene Ingrid Iversen fra Hetland BBL i Stavanger, Svein Dalsbø fra Tromsø, Pål Johnsrud fra Hamar, Øystein Johannesen fra Vestbo i Bergen og Mette Bakken fra Fredrikstad. En av de foreslåtte er ny, nemlig Adelheid Buschmann Kristiansen som er forvaltningssjef i Bodø Boligbyggelag. På første fast møtende varaplass er det også foreslått en kvinne, nemlig Berit Tiller fra TOBB i Trondheim.