NITO: Flere vil bli ingeniør

Antallet førsteprioritetsøkere til ingeniørstudier går fram for andre år på rad.

- Dette er svært gledelig. Nå er det viktig at næringslivet er med på å ta vare på disse studentene. Hvert år faller cirka 50 prosent av ingeniørstudentene fra, og Norge vil mangle over 5000 ingeniører inne 2010, sier NITOs president Marit Stykket.

Ifølge dagens pressemelding fra Samordna Opptak går antallet førsteprioritetsøkere til ingeniørstudier i år frem med 8,6 prosent. Også søkningen til realfagsstudier generelt viser fremgang, og det er kvinnene som står for mesteparten av økningen.

- Jeg tolker denne gledelige nyheten som et tegn på at arbeidet med å fortelle ungdommene om det gode arbeidsmarkedet for ingeniører, samt fokuset på alle mulighetene realfag gir, nå bærer frukter, sier NITOs president Marit Stykket. - Det er også flott at kvinnene står for hoveddelen av økningen til realfag. Når vi vet at det begynner cirka 2000 gutter på ingeniørutdanningen hvert år, men kun 500 jenter, er det ikke tvil om at det er et stort potensial for flere ingeniørstudenter blant jentene, sier Stykket.

Det hjelper ikke med flere søkere hvis de ikke fullfører studiene. Hele 50 prosent av ingeniørstudentene faller i dag fra i løpet av studietiden. NITOs president appellerer i den forbindelse til næringslivet.

- Nå er det viktig at disse fremtidige studentene blir skikkelig ivaretatt slik at vi også kan få bukt med det store frafallet fra ingeniørstudiene. Her er det blant annet viktig at næringslivet tar i et tak og tilbyr ingeniørstudentene spennende prosjekter, stiller opp på mentorordninger og legger til rette for relevante sommerjobber. Erfaringer tyder på at dette er med på å gjøre ingeniørstudiene attraktive, sier Stykket.

NITO får årlig MMI til å gjøre en behovsundersøkelse i forhold til ingeniørarbeidskraft. Tre av fire arbeidsgivere svarte i 2007 at de tror det vil være vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører i årene som kommer. Ifølge prognoser fra SSB vil Norge mangle mer enn 5000 ingeniører innen 2010.

Se mer hos: Samordna Opptak http://www.samordnaopptak.no/arkiv/statistikk/07/pressemelding_mai_2007.doc