Mer forskning i regionene

Det nystartede forskningsrådsprogrammet VRI skal styrke forskning og innovasjon i norske regioner.

Forskningsrådet gjennomfører i disse dager den første utlysningsrunden i det nystartet VRI-programmet, et særskilt program for forskning og innovasjon i norske regioner. Søknadsfristen for programmet er 15.mai.

VRI (Virkemidler for regional FoU og innovasjon) skal bidra til økt innovasjon og verdiskaping i regionalt næringsliv. Programmet skal fremme kunnskapsutvikling, innovasjon og verdiskaping gjennom regional samhandling, særlig mellom bedrifter og FoU-institusjoner, og en forsterket FoU-innsats i og for regionene. Dette skal blant annet gjøres ved å knytte tette bånd til andre nasjonale og internasjonale nettverks- og systemvirkemidler som Arena, Norwegian Centres of Expertice (NCE) og Regions of Knowledge.

Forskningsrådet forventer én felles søknad som beskriver innholdet i en helhetlig regional VRI-satsing, og at et bredt regionalt partnerskap skal stå bak. VRI-programmet forutsetter således at næringslivet, FoU-institusjoner og regionale myndigheter i søknadsprosedyren etablerer gode tillitsforhold og avklarer rollefordeling seg imellom.

Studietilbudet vil være spesielt fordi samfunnsvitenskapelig teori brukes tverrfaglig og handlingsrettet i forhold til stedsutviklingsprosjekter i de kommunene studentene kommer fra. Studentene får i stor utstrekning anledning til å bygge videre på praktiske erfaringer. Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga er glad for initiativet til Universitetet i Tromsø.

- Det er gledelig å registrere at Universitetet i Tromsø satser på stedsutviklingsstudier. Å bygge opp kompetanse rundt stedsutvikling er avgjørende for å gi kommuner og andre stedsutviklingsaktører nye verktøy. Disse kan brukes i utviklingsprosesser for å skape attraktive steder, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.