Milliarder til 14 nye forskningssentre

I går ble oppstarten av et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) markert i Bergen. I alt 14 slike sentre blir nå startet opp, i Oslo, på Kjeller, i Bergen, Trondheim og i Tromsø.

Statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, Rikke Lind, var til stede da kontraktene til senteret i Bergen ble undertegnet. Christian Michelsen Research, som blir vertsinstitusjon for det nye senteret, er et forskningsaksjeselskap med Universitetet i Bergen som hovedeier.

– Dette er resultatet av en ny satsing fra regjeringen, som er rettet spesielt inn mot den mest forskningsintensive delen av norsk næringsliv, i samarbeid med nasjonale universitets- og forskningsmiljøer. Det marine fagmiljøet innen måleteknologi og instrumentering i Bergen er blitt utviklet over lang tid og forskningsinstitusjonene som deltar i dette senteret er ledende både nasjonalt og internasjonalt, sier Lind.

De nye sentrene skal drive grunnleggende forskning, men med en klar kobling til innovasjon og verdiskaping. Ordningen retter seg mot bedrifter som allerede har en omfattende forskningsaktivitet. Satsingen forutsetter en samfinansiering mellom det offentlige og private bedrifter. Forskningsrådet gir tilsagn om over 1 milliard kroner i offentlig støtte til sentrene over en åtteårsperiode. Inkludert bidrag fra bedrifter og forskningsinstitusjoner, vil satsingen komme opp i over 2 milliarder kroner i løpet av perioden.

– For å sikre vår fremtidige velferd, er det avgjørende at næringslivet bidrar, blant annet gjennom langsiktig forskningssamarbeid. Gjennom et bidrag på mange hundre millioner kroner viser regjeringen vilje til å tenke nytt og satse på ny næringsutvikling. Derfor styrker vi nå samspillet mellom bedrifter og forskningsmiljøer over hele landet, sier Lind. Regjeringens mål er at Norge skal bli en ledende, innovativ, dynamisk og kunnskapsintensiv økonomi – innenfor områder hvor vi har fortrinn. SFI-ordningens mål er å støtte forskningsdrevet innovasjon på områder der vi har forutsetninger for å lykkes.