Nå er det bålforbud igjen

Søndag trådte det sesongbetonte forbudet mot å gjøre opp ild i skog og mark i kraft. Forbudet gjelder fram til 15. september.

De fleste brannene i skog og utmark oppstår gjerne om våren og forsommeren. I fjor brant det mer i denne perioden enn på 20 år. I underkant av 40.000 mål ble flammenes rov.

– Planterester, fjorårets gress, småkvist og lyng tørker fort opp og er lett antennelig i perioder med lite nedbør. Brannene kan lett komme ut av kontroll og bli store, dersom det ikke lykkes å slukke allerede i startfasen. Den største skogbrannfaren er knyttet til barskogen, og da først og fremst furuskogen, sier senioringeniør Even Skredsvig i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), i en pressemelding.

Uforsiktig omgang med ild, som blant annet bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbrann. Men også gnister fra jernbane og lynnedslag fører til skogbranner.

Cirka 92 prosent av alle skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, mens den eneste naturlige kilde til skogbrann er lynnedslag. DSB har et eget skogbrannhelikopter stasjonert på Torp flyplass ved Sandefjord fra 15. april til 15. august. I fjor var det i lufta i 110 timer i forbindelse med brannslokking.