Minus for Mesta

Regnskapet til Mesta viser minustall for 2006. Driften av selskapet ga et negativt resultat på 68 millioner kroner. Resultatet er som forventet og vi ligger godt an i fohold til våre langsiktige planer, sier adm. dir. Kyrre Olaf Johansen til Byggeindustrien.

Det totale driftsresultatet for 2006 er -312 millioner kroner. Dette skyldes blant annet at Mesta ikke får dekket det totale omfanget av restruktureringskostnadene (allerede inngåtte forpliktelser) som forutsatt i Stortinget ved etableringen av selskapet. I tillegg er det foretatt ytterligere avsetninger til omstilling (60 millioner kroner) og nedskrivning av anleggsmidler (55 millioner kroner). Omsetningen i 2006 ble på like over 5,9 milliarder kroner. I 2005 hadde de en omsetning på like over 6 milliarder kroner, og et resultat fra driften på 325 millioner kroner, og et driftsresultat på 254 millioner kroner.

Etter planen

Selv om tallene viser en resultatnedgang fra 2005 til 2006, er ikke Johansen urolig over utviklingen. Han viser til at selskapet ligger helt i rute etter planene som ble lagt etter omstillingen fra Statens vegvesen produksjon til en konkurranseutsatt bedrift. - Resultatet er som forventet svakere i 2006 enn de foregående årene, legger han til.

Ekstremvinter

Flere forhold påvirket driftsresultatet i 2006. Ekstremvinteren på Østlandet medførte alene kostnader utover det man normalt kan forvente på 55 millioner kroner. I tillegg har selskapet nedjustert verdien på kundefordringene i forbindelse med tvistesaker i størrelsesorden 100 millioner kroner. Dette er tap de har valgt å føre nå, men penger som de selsavgt ikke har til hensikt å gi opp å få inn. Selv om fjoråret som forventet ble resultatmessig svakt, er det mange lyspunkter. Ordrereserven er god. Dessuten har selskapet et godt og voksende omdømme, en sterk merkevare og tilfredsstillende rekrutteringsstyrke. Dessuten har selskapet har opprettholdt markedsandelene og truffet markedets forventninger til pris godt. Mestas priser ligger i snitt 10,75 prosent under nest laveste anbyder når vi vinner anbud, og 17,71 prosent over laveste anbyder når vi taper i anbudskonkurransene, sier Johansen.

Utviklingsarbeid

Johansen forteller at selskapet fremdeles har mye omstillingsarbeid igjen før de kan si seg ferdige med dette omfattende arbeidet. Han sier selskapet helt klart vil preges av omstilingsjobben også i 2007 og 2008, noe som også vil vise seg i resultanene fremover. I regnskapet er det satt av 189 millioner kroner til ulike restrukturerings- og omstillingstiltak. Mesta har siden etableringen i 2003 gjennomført en rekke tiltak for å tilpasse selskapet en ny hverdag, i konkurranse med andre entreprenørselskaper. Blant annet er antall ansatte redusert med cirka 1500, antall maskiner er halvert og innkjøpskostnadene er redusert med 20 prosent. - Når vi på tross av disse omstillingstiltakene ikke tjente penger i 2006, understreker dette hvor stort omstillingsbehovet har vært og fortsatt er, kommenterer Johansen. I 2007 fortsetter de implementeringen av standardiserte arbeidsprosesser, forbedring av prosjektstyring, reduksjon av innkjøpskostnader, styring av underleverandører samt bemanningstilpasninger. - Lokalt har Mesta overtallighet samtidig som bedriften fortsatt trenger å rekruttere ledere og fagspesialister, sier Johansen.

HMS

Mestas satsing på helse, miljø og sikkerhet har gitt positive resultater i 2006. Totalt var det 18 tilfeller av skader som ga fravær. Siden 2002 er antall fraværsskader redusert med 83 prosent. Bare fra 2005 2006 ble antall fraværsdøgn grunnet skader i arbeidstiden redusert med 86 prosent.