Mye vedfyring i norske hytter

Tre av fire som brukte fritidsbolig i fjor fyrte med ved, og i hver hytte ble det brukt gjennomsnittlig 500 kilo. Samlet utgjør dette 13 prosent av vedforbruket i Norge.

 

Totalt vedforbruk i Norge er på om lag 7,3 TWh. Det har tidligere vært usikkert hvor mye av veden som fyres i fritidsboliger.

Av en fersk undersøkelse utført av Statistisk Sentralbyrå (SSB), med bidrag fra blant annet NVE, går det fram at vedforbruket i fritidsboliger utgjorde 0,88 TWh i 2006 eller 13 prosent av det samlede vedforbruket. 56 prosent av hytteveden fyres i gamle ovner, 31 prosent i nyere rentbrennende ovner og 13 prosent i peis. Korrigeres for virkningsgrad bidrar hytteveden med 0,42 TWh nyttiggjort energi til oppvarming.

Det er i Trøndelag og Nord-Norge det er mest vedfyring i hyttene. Gjennomsnittlig ble det fyrt nærmere 500 kilo ved i hver norske hytte i 2006, og tre av fire som benyttet fritidsbolig i 2006, fyrte også med ved i hytta.

Elektrisitetsforbruket i norske hytter er om lag 1,2 TWh årlig. I den offisielle energistatistikken, der det ikke korrigeres for virkningsgrader, utgjør elektrisitets- og vedforbruket i hytter nå mer enn 2 TWh.

Dette er ca. fem prosent av husholdningenes samlede energibruk (utenom transport). I tillegg benyttes noe olje, parafin og elektrisitet fra solcellepanel på hyttene.