Sjokkrapport om norske hustak

Bare fire av ti norske hustak er i orden, viser en landsomfattende undersøkelse. Det er særlig viktig å sjekke tilstanden når mildvær setter inn etter en snørik vinter, sier ekspertene.

Skadesaneringsselskapet Anticimex har inspisert 6000 hustak over hele landet. Hele 15 prosent av yttertakene har skader og lekkasjer som trenger umiddelbare tiltak, mens 45 prosent trenger utbedringer ’’innen rimelig tid’’.

– Store, tunge snømengder er gjerne nådestøtet for det som er slitt og gammelt oppe på taket. Derfor er det ekstra viktig å sjekke nå, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Gjengangere er takstein som enten går i stykker eller som løsner fordi de er festet med galvaniserte spikre, som ruster med tiden. Når steinen sklir til side eller blåser av, renner vannet inn.

Fukt på loftet

Av selve takkonstruksjonene blir bare 41 prosent vurdert til å være i normal, god stand av Anticimex. Seks prosent er så dårlige at de bør repareres med en gang, og 53 prosent har skader eller trenger utbedring på sikt.

– En typisk feil er at fuktig inneluft går opp på loftet og forårsaker sopp og råte i takkonstruksjonen. Vi ser dette ofte i forbindelse med ombygging av gamle hus, der manglende plastfolie i det nye taket er synderen, sier Malmo Nilsen.

Plasten fungerer som en fuktsperre og hindrer at varm inneluft møter kald luft på loftet og lager kondens.

– Folk lager hull i plasten selv også uten å tenke over det. Dette ser vi særlig ved montering av downlights, der folk skjærer store hull i takhimlingen og fuktsperren for å få festet kassene som lysene monteres i, sier Malmo Nilsen.

Han fraråder særlig sterkt å montere downlights i taket på badet, husets fuktigste rom.

Vekk med istappene

Lange istapper fra taket er tegn på dårlig isolasjon og at varme slipper opp i yttertaket.

– Få vekk istappene. I tillegg til å være farlige for folk, vil store ansamlinger av is gjøre at smeltevannet ikke renner av taket. Dermed risikerer du at det ligger store vanndammer oppe på taket, med lekkasjer og fuktskader som mulig resultat, sier Malmo Nilsen.

Høsten blir gjerne regnet som tiden for å sjekke taket, men huseksperten mener det er enda viktigere å sjekke etter snøsmeltingen.

– Du kan finne ut mye på egen hånd bare ved å se etter. Kom deg opp på taket og se etter stein som har seget eller blitt ødelagt, rifter i takshingelen og ødelagte takrenner. Ta også en tur opp på loftet og se etter eventuelle lekkasjer eller om det har kommet svarte felt eller prikker på treverket, sier Malmo Nilsen.