Reagerer på konsulentbruk

Jørn Singdahlsen, leder i Vegdirektoratets største fagforening, Norsk tjenestemannslag (NTL), reagerer på Vegvesenets bruk av private konsulentfirmaer.

- Vegvesenets kjøp av dyre tjenester fra private konsulentfirma bare øker og øker. Det er uakseptabelt og kan ikke fortsette, sier Singdahlsen til etatsavisen Vegen og vi. Man kan kanskje skjønne Singdahlsens bekymring. Det er nemlig slik at for hver hundrelapp som går i lønn til ansatte i Vegdirektoratet, så går 140 kroner til konsulenttjenester. På toppen av det hele mener Singdahlsen at kvaliteten på de private konsulenttjenestene ofte er for dårlig. Han serverer følgende salve til Vegen og vi: - Ekstra bittert blir det når vi opplever at mange av konsulentene mangler en del kompetanse og at det tar lang tid før de bidrar positivt. Selv om de kommer fra gode, solide konsulentfirma, så er ikke alltid den enkelte ansatte like oppdatert. Etter mitt syn driver etaten litt for mye og betaler 3-4-5 ganger vår egen lønn for voksenopplæring av private konsulenter. Samtidig går etatens egne ansatte glipp av denne kompetanseoppbyggingen, sier Singdahlsen og setter samtidig spørsmålstegn ved om omorganiseringen og nedbemanningen de siste årene har vært feilslått

Naturlig forklaring

For Statens vegvesen går 70 prosent av konsulentpengene til planlegging, prosjektering og oppfølging av entreprenører. Prislappen for disse tjenestene var på 700 millioner kroner i 2005, en økning på over 150 millioner korner fra 2004. Administrasjonsdirektøren i Vegdirektoratet, Kjell Haaland, mener ekstra milliarder til veiformål de siste årene gir et naturlig svar på hvorfor bruken av private konsulenttjenester øker.

RIF vil ha forutsigbarhet

Lederen i Rådgivende ingeniørers forening (RIF), Siri Legernes, synes det er leit viss Vegvesenet opplever manglende kompetanse blant de private konsulentene. Hun tror et mer forutsigbart Statens vegvesen kan være en løsning på problemet. - Dere må bli mer forutsigbare på hva dere vil ha hjelp til og hva dere vil gjøre selv. Dette veksler, og vår bransje har ikke råd til å sitte med fiks ferdige kompetansemiljøer og bare vente på at det kanskje kommer oppdrag, sier RIF-lederen til Vegen og vi.