Utesteder omgår røykeloven

Utesteder bygger inn uteserveringen til innerom med høye vegger, tak og varmelamper. Et beklagelig forsøk på å omgå røykeloven, mener Arbeidstilsynet.

Av frykt for å miste gode kunder når vinteren setter inn, blir restauranter og utesteder stadig mer kreative i å finne på måter for å holde på røykerne. Høye levegger, markiser og varmelamper gjør uteserveringen like tett og varm som et innerom selv i november. Dette er et klart brudd på røykeloven, men praksisen er utbredt. Det finnes dessverre utallige eksempler på dette. Det er beklagelig, sier senioringeniør Frode Vatne i Arbeidstilsynet i Oslo til Dagsavisen. Arbeidstilsynet planlegger nå tilsyn av serveringsstedene i Oslo for å sjekke om de overholder røykeloven. Vi har ikke fastsatt datoen, men tilsynsrunden vil bli gjennomført så snart som mulig. Vinteren er høysesong for dette problemet, sier Vatne. Hotell- og restaurantarbeiderforbundet tror det vil straffe seg for restauranteiere som strekker røykeloven for langt. En slik unngåelse av loven er selvfølgelig helt uakseptabel, og bare fryktelig dumt av restauranteierne. Neste steg vil bli et forbud mot røyking på uteserveringen også, frykter forbundets informasjonsansvarlige Hans-Petter Hagen. Ifølge tobakksskadeloven er det ikke lov å bygge inn uteservering eller utendørs røykeplass på en slik måte at det hindrer den naturlige luftgjennomstrømmingen.