Sjefen får skylda for fylla

Sjefens alkoholvaner er avgjørende for hvor mye de ansatte drikker, mener norske eksperter.

Alkoholen går igjen på fredagspils, kundemøter, seminarer, kurs, representasjonsmiddager og teambuilding. Mengden alkohol som drikkes i forbindelse med jobben er avhengig av hva slags sjef du har, skriver Dagbladet. Hvis sjefen er en ølhund som liker å drikke mye, vil dette klart prege miljøet. Han vil rett og slett inspirere sine medarbeidere til å utvikle en fuktig bedriftskultur, sier Halvor Kjølstad, psykolog og direktør i Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani (AKAN). Samtidig er alkoholen en stor utgiftspost i arbeidslivet. En undersøkelse gjort av Rokkansenteret i Bergen viste at fylla koster mellom 1,2 og 1,3 millioner arbeidsdager årlig på grunn av skoft, nedsatt produksjon og dårlig produksjon. Dette burde være en tankevekker for alle som har lederansvar. Det er snakk om kolossale verdier som går tapt på grunn av fylla, sier Kjølstad. Bare 9 prosent av norske bedrifter driver forebyggende arbeid mot rusmisbruk blant de ansatte.