Kristoffer Søgaard. Foto: Svanhild Blakstad

Innlegg: Det er ikke navnet som definerer de beste håndverkerne

De fleste av oss har ikke valgt sitt navn eller opprinnelse selv. Likevel følger det med oss resten av livet.

Kristoffer Søgaard

Opplæringsleder
Opplæringskontoret for tømrerfaget

Dessverre viser det seg altfor ofte at dette kan gi oss utfordringer i arbeidslivet.

I 2009, kunne vi lese at de som heter Ronny, har større sjanse for konkurs.

Det er lett å leke med tall og statistikk. «Ronny» kan sikkert, i en annen analyse, like gjerne være gründeren som lykkes. Den som stikker seg fram og tar initiativ og ansvar. 12 år senere er det ingen som har problemer med å ansette Ronny.

Så hvorfor bryr vi oss egentlig om navnet til de som søker jobb eller læreplass? Er det ikke viktigere å finne de beste kandidatene?

Ser vi på hvilke søkere som sliter mest med å finne seg en læreplass, så virker det ikke slik. Ikke etnisk norske navn dominerer listen over de som ikke får læreplass.

Uavhengig av navn og bakgrunn, så har de som nå står på terskelen til arbeidslivet hatt byggenæringen som sitt førstevalg da de gikk ut fra ungdomskolen. Vi har tilbakelagt tiden da byggfaglinjene ble «fylt» opp med elever som ikke kom inn på de linjene de ønsket seg. Nå vil de bli tømrere, malere, murere og rørleggere. Skal navnet deres forhindre dem fra å oppnå sine drømmer?

I Oslo og Viken har vi nå en stor gruppe motiverte elever som søker læreplass. Ikke la dere påvirke av gammel statistikk, navn eller fordommer. Dette har ingen betydning når du skal finne den fremtidige tømreren for din bedrift. Elevene er ikke født håndverker, de har utviklet seg i retningen av å bli håndverkere. Nå trenger de læretiden i din bedrift for å slå ut i full blomst.

I en hektisk hverdag er det lett å ta noen snarveier når vi ser igjennom bunken med søkere. Fremmede navn og ukjent bakgrunn blir raskt plukket ut av denne grunn alene.

Gjør dere det, er det stor sannsynlighet for at dere mister muligheten til å få den beste lærlingen for din bedrift.

Skoleåret 2020-2021 er nå på hell. Et vanskelig år med mindre praksis for elvene i bedrift. Færre muligheter til å få vist seg frem. Årets VG2 elever skal nå bli lærlinger. Vi har i år rekordmange søkere til læretid i bygg og anlegg. Spesielt i Oslo regionen.

Året da «Ronny» lå på konkurstoppen opplevde vi finanskrisen. Da vegret deler av byggenæringen seg for å satse på fagopplæringen, og satset heller på ufaglært innleid arbeidskraft. Statusen til byggfagene sank parallelt med søkerne til byggfaglinjene på vgs. Siden den gang har vi jobbet oss oppover mot et respektabelt søkertall med i all hovedsak 1.valg søkere.

Det er igjen «kult» å søke byggfag. Og bra er det. For Norge, og din bedrift trenger fagarbeidere.

Skal dere lykkes med å sikre dere de beste lærlingene, må dere ikke la navnet til søkeren være en del av ansettelseskriteriene.

Elevene har levert. Nå er det opp til lærebedriftene og strekke ut en hånd og møte de søkende, uavhengig av navnet.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.