En lykkelig gjeng med tunneldrivere på røysa. Klokken 12.00 i dag fyrte de av gjennomslagssalva og et nytt hull i Skavberget ble et faktum. Foto: Ragnhild Oline Eliassen, Statens vegvesen

Skanska-gjennomslag i Nordkapp-tunnel

Tirsdag fikk Skanska hull i den nye Skarvbergtunellen på E69 i Finnmark.

Tunnelen skal lose trafikken forbi et svært rasutsatt område og sikre stabil helårs vegforbindelse til Honningsvåg og turistmagneten, Nordkapp, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

- Nå har vi fått gjennomslag i Skarvbergtunnelen. Det betyr at det er hull gjennom hele fjellet på veien til Nordkapp. Det er et viktig skritt mot ny og trafikksikker vei for både bilister og myke trafikanter, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Dagens avfyrte salve sørget for hull i den nye Skarvbergtunnelen. Den nye tunnelen er eneste vei mellom E6 og Nordkapp kommune. En vei som brukes mye av både turister og innbyggerne, skriver Samferdselsdepartementet.

Fjellet har vært mer arbeidskrevende enn antatt, så det har tatt tid å bore og sprenge seg gjennom. Det betyr også forsinkelser i prosjektet, som nå er ventet å åpne andre halvår 2022.

Tirsdag var det jubel og feststemning blant alle som har jobbet med å bygge den nye Skarvbergtunnelen på E69 til Honningsvåg og Nordkapp. Hos entreprenøren Skanska er de ekstra lykkelig, de har stanget seg igjennom et motvillig fjell som også er hellig for mange.

- Det er alltid moro når den siste salva går av og det blir mulig å gå eller kjøre gjennom fjellet. Men dette gjennomslaget vil jeg nok huske ekstra lenge.Det har vært en stri tørn, men vi har stått på og jeg er utrolig stolt over den jobben våre dyktige tunnelarbeidere har gjort, sier prosjektleder i Skanska, Tor Gildestad i meldingen.

- Jeg vil berømme Skanska og Statens vegvesen. De har møtt på betydelige utfordringer. Dette har de løst på en god måte. Det er vanskelig å bygge vei gjennom fjell i koronatid, men nå er noe av det vanskeligste arbeidet forbi. Jeg håper det vil være mulig å åpne tunnelen neste år, sier samferdselsministeren.