Villaen ble oppført mellom 1872 og 1873. Bull bodde her fram til sin død i 1880. Her et gammelt arkivbilde av praktbygget. Arkivfoto: Svein Hammerstad, NTB

Kulturmillioner skal redde Ole Bull-villa fra forfall

Den ærverdige villaen til komponist Ole Bull ble oppført for nær 150 år siden. Men villaen i Bjørnafjorden forfaller. Nå skal 40 millioner kroner redde den.

Komponisten og fiolinistens gamle hjem er nemlig sterkt utsatt for fuktskader, samtidig som treverk spises opp av borebiller, skriver TV 2.

Kode, som forvalter museet i dag, har gjentatte ganger bedt myndighetene om støtte til å kunne forhindre forfallet.

Mandag kunngjorde kulturminister Abid Raja (V) at regjeringen legger 40 millioner kroner på bordet.

– Jeg besøkte villaen i fjor, og da så jeg tilstanden med mine egne øyne. Den gang sa jeg at dette byggverket ikke skal råtne på rot på denne regjeringens vakt, sier Raja.

– Nå kommer vi et godt stykke på vei med å få villaen på plass, og det trenger vi nå, sier Kode-direktør Petter Snare.

Ole Bull-villaen er unik i norsk sammenheng og er utført i arabisk-maurisk stil, med russiskinspirert løkkuppel-tårn. Den verdenskjente fiolinistens idé var at villaen hans skulle ha stilelementer fra alle land han hadde besøkt.

Kode-direktør Petter Snare, kulturminister Abid Raja (V) og fiolinist Arve Tellefsen møtte pressen på Operaen i Oslo mandag i forbindelse med regjeringens pengestøtte til vedlikehold av Ole Bull-villaen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB