Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo holder til i det som en gang var Oslo Lysverkers lokaler i Maridalsveien. Foto: Geir Dokken/Statsbygg

Arkitektur-og designhøgskolen trenger mer plass

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) er i ferd med å vokse ut av huset sitt, og nå skal Statsbygg finne ut hvordan behovet deres for større lokaler kan løses.

Statsbygg bygde om den fraflyttede eiendommen i Maridalsveien til høgskolens behov i 2001, og siden har de leid lokalene av Statsbygg.

Antallet studenter har nesten doblet seg siden 2001. AHO har per i dag om lag 720 studenter. Høgskolen forventer økning i antall studenter og ansatte frem til 2025, samt økning i etter- og videreutdanning.

– Kapasiteten oppleves i dag som sprengt og AHO er derfor i dialog med Statsbygg om å leie midlertidige lokaler i nærheten, skriver Statsbygg på sine nettsider.

– Uansett hva løsningen på det akutte behovet blir, mener AHO at innleie i spredte lokaler er uhensiktsmessig som varig løsning, sier prosjektleder Gunnhild Goffeng i Statsbygg i meldingen.

– Studiene krever fysisk tilstedeværelse av både studenter og lærere, og nærhet til ulike funksjoner og fasiliteter. Dagens lokaler er nærmest uendret siden AHO flyttet inn for 20 år siden. For å kunne legge til rette for at AHO løser sitt samfunnsoppdrag er det nå behov for bedre tilrettelagte lokaler, sier hun videre.

På denne bakgrunn ønsker AHO at Statsbygg utarbeider et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag for ulike konsepter som kan løse høgskolens fremtidige lokalbehov. Statsbygg har derfor startet utarbeidelsen av et konseptvalgnotat (KVN) som skal belyse ulike mulige løsninger på AHOs behov.