Trond Erik Guldseth (55) tok fagbrevet i fjell og bergverk i 2018. I vår starter han på kurset for å bli bergsprengningsleder. Foto: Implenia.

Ble oppmuntret av Implenia - tok fagbrev som 53-åring

– Jeg burde gjort det før, sier Trond Erik Guldseth.

Trond Erik Guldseth (55) bor i Selbu i Trøndelag og jobber som tunnelformann i Implenia. For tiden er han på plass i Moss hvor arbeidsfellesskapet Implenia/Acciona bygger nye jernbanetunneler for Bane NOR. Guldseth har bøttevis med erfaring fra ulike tunnelprosjekter i både inn- og utland, men fagbrevet i fjell og bergverk tok han ikke før i 2018.

– Det var egentlig to grunner til at jeg valgte å gjøre det nå. For det første så oppmuntrer Implenia sine arbeidere til å ta fagbrev, og for det andre så var det viktig med tanke på å få bergsprengersertifikat. Det forenkler hverdagen på skiftet hvis jeg som tunnelformann har papirene i orden, sier Guldseth.

Fikk et spark i baken

Han erkjenner at tidene har endret seg mye etter at han tok steget inn i tunnelbransjen på slutten av 80-tallet. Ifølge Guldseth var det den gangen mest fokus på å ha de praktiske egenskapene, men spesielt etter at han kom inn i Implenia i 2012, har han merket behovet for også å ha den formelle utdannelsen på plass.

– Jeg hadde tenkt på å ta fagbrevet lenge, så det var greit å få et lite spark i baken slik at det faktisk ble gjort. I min jobb som tunnelformann har jeg en del å gjøre med lærlinger og da er det jo litt dumt å stå der uten fagbrev. Med fasit i hånd så burde jeg tatt fagbrevet tidligere, sier Guldseth, som roser arbeidsgiveren Implenia for måten de oppmuntrer og legger til rette for at erfarne fagarbeidere skal ta fagbrev.

– De to siste årene er det mange i Implenia på mellom 30 og 50 år som har tatt fagbrev, ikke minst i tunnelavdelingen, forteller Guldseth.

Grei prosess

Den erfarne tunnelformannen synes prosessen med å ta fagbrevet var grei.

– Jeg meldte meg opp som privatist og tok eksamen, før jeg meldte meg opp til fagprøve som jeg besto. Når du tar fagbrev i så voksen alder som jeg gjorde, så har man jo mye mer erfaring enn sensorene, sier Guldseth og ler.

Han forteller at fagbrevet i fjell og bergverk og bergsprengersertifikatet også har åpnet nye dører.

– Når man har hatt sprengningssertifikat i to år, så åpner det seg også en mulighet til å ta kurset for å bli bergsprengningsleder, og det har jeg bestemt meg for å gjøre. Kurset starter i vår og er nettbasert, så det blir jo også litt nytt, sier tunnelformannen.

Ingeniørtoget har gått

– Sikter du deg inn på andre typer tunneljobber?

– Nei, egentlig ikke. Jeg trives veldig godt som tunnelformann og ønsker å fortsette som det, men det hender jo at tunnelformann blir satt som bergsprengningsleder, og det vil jeg nå få mulighet til. En dag kommer det kanskje også krav om at det må være en bergsprengningsleder på plass når det sprenges, og da er det greit at skiftformann har det formelle i orden, sier Guldseth.

– Vi finner deg med andre ord ikke på et tunnelprosjekt som nyutdannet ingeniør om noen år?

– Nei, det toget har kjørt. Tror nok heller jeg fortsetter med å ta noen kurs for å få en faglig oppdatering. Dette med kursing var noe jeg var lite opptatt av på starten av min anleggskarriere, men som jeg etter hvert som jeg har blitt litt eldre ser verdien av, sier han.

Fra svensk gruve til olje-tunneler i Saudi Arabia

Trond Erik Guldseth kan mimre tilbake på en svært innholdsrik arbeidskarriere i både bygg og anlegg. Han har svennebrev som tømrer fra 1985, men nedgang i det norske byggmarkedet gjorde at han reiste til Sverige og tok jobb som gruvearbeider i 1989.

– Jeg var i Sverige i nesten fire år, før jeg reiste videre til Saudi Arabia hvor jeg var med å bygge tunneler for oljelagring i seks år, forteller Guldseth, som også har kraftverkbygging i Panama og flere år som tømrer- og betongarbeider i Norge på CVen. Til neste år har Guldseth jobbet ti år i Implenia.

– Jeg blir 56 år til høsten og har over ti år igjen å jobbe. Jeg trives veldig godt i Implenia, så får tiden vise hvilket tunnelprosjekt det blir etter Moss. Jeg føler meg i hvert fall ganske trygg på at jeg ikke skal bli arbeidsledig med alle tunnelprosjektene som kommer fremover, sier han.

Denne saken er hentet fra nummer 6 av magasinet Byggeindustrien, hvor det ble satt fokus på arbeidstakere som har vært i yrkeslivet lenge, men som har valgt å ta fagbrev i voksen alder.